Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 9-11-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het noorden komen opklaringen voor, in het zuiden en midden zijn er meer wolkenvelden, die zich langzaam naar het noorden uitbreiden. Hier en daar kan uit de bewolking wat lichte regen vallen, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De temperatuur ligt rond de 8°C.

Komende nacht is het wisselend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog en plaatselijk ontstaat mist. De temperatuur daalt naar waarden tussen 3°C in het noorden en 11°C in het zuidwesten. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit een zuidoostelijke richting. In het noordelijk kustgebied is de wind matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de oostflank van lage druk nabij Ierland voert een zuidelijke stroming continentale lucht aan die zowel op enige hoogte (850 hPa Theta-W ca. 13°C) als aan de grond zacht te noemen is. Een zwak koufront ligt momenteel noordwest-zuidoost georiënteerd boven het westen van Frankrijk en bereikt later vanavond het zuidwesten van de FIR. Het lijkt daarbij vooral over zee te gaan slepen, dieper landinwaarts is er nauwelijks iets van de passage te merken. Bij en achter het koufront wordt vochtige lucht aangevoerd. Het front ligt morgenavond ergens boven het noorden van het land. Een volgend koufront, actueel boven de Golf van Biskaje beweegt noordnoordoostwaarts en bereikt in de nacht naar dinsdag het zuidwesten.

De hele periode ligt er een hoog boven het continent en is de stroming aanvankelijk zuidwestelijk. We hebben van tijd tot tijd te maken met zwakke frontale systemen van depressies die over de Britse Eilanden en de noordelijke Noordzee noordoostwaarts trekken. Dinsdag, donderdag en zaterdag passeert een zwak koufront of een occlusie. Na het weekeinde van 14 november neemt de spreiding in de positie van het hoog toe, in een klein deel (circa 20%) van de leden wordt de stroming aflandig. In een deel van de leden komt er een nieuw hoog vanaf de Oceaan boven West-Europa te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noorden en 18°C in het zuidoosten en daarmee blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit het zuidoosten. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag wordt een bewolkte dag. In de ochtend is het landinwaarts grotendeels droog en is vooral in het westen van het land kans op een beetje regen. Later op de dag stijgt overal de kans op enkele buien. Het wordt 11°C op de Wadden tot 15°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en waait uit zuidelijke richtingen.

Ook woensdag krijgen we de zon maar weinig te zien. Het zal niet helemaal droog blijven in het hele land, maar de neerslaghoeveelheden zijn beperkt en de droge perioden overheersen. Het wordt 12°C op de Wadden en 14-15°C in Zuid-Nederland bij een matige zuidenwind, 3-4 Bft..

Donderdag trekt een storing over het land. Dit levert wat regen op en de wind draait naar het (zuid)westen. In de middag komt er dan meer ruimte voor de zon. Met 12-14°C is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna blijft het zacht en licht wisselvallig novemberweer. De maxima komen uit rond 14°C en in de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 7. De wind waait meestal uit het zuiden of zuidwesten.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst zacht, later naar ongeveer 30% oplopende kans op temperaturen rond normaal. De dagelijkse kans op neerslag blijft met ongeveer 25% klein.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.