Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 7-11-2019 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het noorden zijn aanvankelijk nog wolkenvelden aanwezig, die vanavond noordwaarts trekken. Komende nacht is het onbewolkt en kan er vooral in het noordoosten mogelijk nog een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van 7°C aan de kust tot rond het vriespunt verder landinwaarts. De zuidoostelijke wind is zwak, 1-2, vlak aan zee matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven Tsjechië heeft een uitloper over ons land. De ZO-NW georiënteerde rugas lag om 12 UTC ter hoogte van EHHO- EHKD en beweegt langzaam verder noordwaarts en ligt inmiddels boven de Duitse Bocht. Boven Nederland komt een zuidelijke stroming op gang. Nabij de rug-as bevindt zich een zwak front dat als koufront geleidelijk noordwaarts gaat bewegen en komende nacht het noorden van de FIR verlaten. Een hoogtelaagje boven Noord-Frankrijk trekt naar het westen van België en zal zaterdagnacht en -ochtend noordwaarts over of net buiten het westen van onze FIR noordwaarts trekken. Zaterdagochtend bereikt een diffuus warmtefront het zuiden van ons land, waarna we zaterdag geleidelijk in zachtere lucht terecht komen.

Een hoog boven Centraal- en Oost-Europa heeft een ZO-NW georiënteerde uitloper richting de Noorse Zee. Tussen deze uitloper en een lagedrukgebied ten zuidwesten van Groot-Brittannië voert een zwakke zuidelijke tot zuidoostelijke stroming bij ons zachte lucht aan. Het laag kruipt geleidelijk noordwaarts en vult begin volgende week op boven Groot-Brittannië. Mogelijk dat het bijbehorende front op zondag/maandag ons land zal schampen. Tegelijkertijd verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich naar Scandinavië waar zich op dinsdag een apart hoog opbouwt. De stroming zal hierdoor naar oost draaien waarmee minder zachte lucht onze kant op zal stromen. Dinsdag zou er dan opnieuw mogelijk een restant van de storing horende bij het opvullende laag kunnen passeren. Vanaf de tweede helft van volgende week wordt de verder ontwikkeling onzeker. Het lijkt erop dat het zwaartepunt van de hogedruk richting het noordoosten van Europa zal verschuiven, waarmee de stroming bij ons weliswaar aflandig blijft maar de invloed van storingen vanaf de Atlantische Oceaan ook toeneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen begint vrij zonnig, in de loop van de middag drijft er hogere bewolking binnen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en zwak, 1-2 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag blijft het zacht najaarsweer met maxima van 11°C in het noorden tot 15°C langs de zuidgrens. In Zuid-Limburg kan het opnieuw 16°C worden. Er zijn veel sluierwolken met in de ochtend kans op wat zon. In de middag neemt de bewolking toe en is het overwegend grijs. Later in de middag en vooral in de avond is er kans op een spatje regen. De wind is zwak, 1-2, soms matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuiden tot zuidoosten.

Maandag is het zacht voor de tijd van het jaar met 13°C in het noorden, 14-15°C in het midden en 16-17°C in het zuiden. Het is droog met wolkenvelden en af en toe zon.

De dagen daarna daalt de middagtemperatuur naar 9-13°C. In het zuiden kan het nog een keer 14°C worden. Er zijn vrij veel wolkenvelden met tussendoor zon. Het is vaak droog, maar soms kan het een beetje regenen. De wind blijft zwak tot matig, 2-3 Bft., en zuidoostelijk.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een rustig en droog weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.