Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 5-11-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn brede opklaringen en op meerdere plaatsen komen mistbanken voor. Met name in het zuidoosten komt er lokaal dichte mist voor. De mist lost in de tweede helft van de ochtend op. Later vanochtend en vanmiddag is het licht bewolkt, maar in het noorden van het land drijft bewolking van zee binnen. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. De wind is zwak tot matig, 2-3, uit het zuidwesten. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht zijn er vooral in de noordelijke helft wolkenvelden. Elders is het helder en ontstaat er op veel plaatsen mist. De minima lopen uiteen van 8°C in het noorden tot rond het vriespunt in het zuiden van het land. Er staat een zwakke wind, 1-2 Bft., met een zuidelijke voorkeursrichting.

Synoptische ontwikkeling:

Een langgerekt hoog met het centrum boven Ierland heeft een O-W georiënteerde rug via het zuiden van ons land naar Centraal-Europa. Op enige hoogte is de stroming noord- tot noordwestelijk. In de loop van de ochtend bereikt een NO-ZW georiënteerd warmtefront (aan de grond) het noorden van de FIR. In de loop van de middag en avond beweegt het warmtefront over de Noordzee zuidwaarts en kantelt daarbij naar een O-W oriëntatie, alvorens in de loop van de avond het noordelijk kustgebied te bereiken. Het centrum van het hogedrukgebied trekt oostwaarts, passeert het zuiden van ons land later vanmiddag en vanavond en komt vrijdag boven Centraal-Europa te liggen. De stroming draait daardoor vrijdag geleidelijk via zuid naar zuidoost, waardoor het warmtefront vrijdagmiddag en -avond weer langzaam noordwaarts zal bewegen. De rugas die tot en met de nacht naar vrijdag boven het zuiden blijft liggen zal eveneens noordwaarts bewegen en in de loop van de middag het noorden verlaten, zuid van de as is de wind oostelijk en neemt de stroming in kracht toe.

Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa heeft een uitloper richting de Noordzee. Aan de zuidwestflank hiervan voert een oost- tot zuidoostelijke stroming aanvankelijk nog van oorsprong polaire lucht aan. Doordat het hoog langzaam opschuift naar Oost-Europa en een lagedrukgebied en hoogtelaag west van Spanje langzaam noordwaarts bewegen, wordt er vanaf zondag 8 november in een naar zuid draaiende stroming geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Mogelijk dat het bijbehorende front op zondag ons land zal schampen. Begin volgende week vult het lagedrukgebied zich op boven Groot-Brittannië en bouwt zich een aparte kern van hogedruk op boven Scandinavië. Na het passeren van een zwak front zal de stroming hierdoor op enig moment weer naar oost draaien waarmee minder zachte lucht onze kant op zal stromen. Vanaf de tweede helft van volgende week wordt de verder ontwikkeling onzeker. Het lijkt erop dat het zwaartepunt van de hogedruk richting het noordoosten van Europa zal verschuiven, waarmee de stroming bij ons aflandig blijft maar de invloed van storingen vanaf de Atlantische Oceaan ook toeneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan het in het zuiden nog lang grijs en nevelig blijven. Elders zijn er wolkenvelden en komt ook de zon af en toe tevoorschijn. De maximumtemperatuur komt uit rond 11°C, in gebieden met hardnekkige mist blijft de temperatuur aanvankelijk achter. Er staat een meest zwakke wind, 1-2 Bft., uit een voornamelijk zuidoostelijke richting. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag wordt een droge dag met veel ruimte voor de zon. Het wordt 11°C in Noord-Nederland tot 15-16°C in het zuiden van Brabant en Limburg. De zuidenwind is zwak, 1-2, tot hooguit matig, 3-4 Bft..

Zondag is er beduidend meer bewolking dan zaterdag. Later op de dag kan vooral in het westen lokaal een beetje regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind, 2-3 Bft., die relatief warme lucht aanvoert. Het wordt 12°C in Leeuwarden tot 16°C in Maastricht. Middagtemperaturen van circa 11°C zijn gebruikelijk begin november.

Ook maandag en dinsdag is het zacht novemberweer met maxima van 12-16°C. Maandag wordt een droge dag met veel wolken en af en toe zon, dinsdag is kans op een klein beetje regen.

De dagen daarna wordt het iets koeler met maxima van 10-13°C. Het blijft vrij rustig herfstweer met veel wolken en slechts af en toe zon. Richting het einde van volgende week nemen de neerslagkansen wat toe, maar kletsnat weer lijkt het voorlopig niet te worden.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een rustig en droog weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.