Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 4-11-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er perioden met zon maar er trekken ook enkele wolkenvelden over. In het noorden komt nog een enkele bui voor. De westelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en de middagtemperatuur ligt rond 12°C. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht zijn er vooral in het noorden van het land wolkenvelden. Meer naar het zuiden toe komen brede opklaringen voor en kunnen enkele mistbanken ontstaan. De temperatuur daalt naar waarden tussen 7°C aan zee tot plaatselijk -1°C in het zuidoosten van het land. De wind is zwak, 1-2 Bft., uit het zuidwesten. Aan zee is de wind matig, 3-4 Bft., en komt uit een westelijke richting.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de flank van een hoog boven de Atlantische Oceaan met een rug richting IJsland staat boven onze omgeving een west tot noordwestelijke stroming. Een hoogtetrog boven de noordelijke helft van de FIR trekt oostwaarts en verlaat onze FIR in de loop van de ochtend. Het restant van een oude occlusie, die nu boven het noorden van de Noordzee ligt, trekt vandaag over de Noordzee zuidoostwaarts en bereikt in de avond het noorden van ons land. Tegelijkertijd komt een rug vanuit het Atlantische hoog, dat naar Ierland verplaatst, boven het zuiden van het land te liggen. Donderdagochtend bereikt een NO-ZW georiënteerd warmtefront het noorden van de FIR. In de loop van de ochtend en middag beweegt het warmtefront over de Noordzee zuidwaarts en kantelt daarbij naar een O-W oriëntatie, alvorens aan het begin van de avond het noordelijk kustgebied te bereiken.

Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa heeft een uitloper richting de Noordzee. Aan de zuidwestflank hiervan voert een oost- tot zuidoostelijke stroming aanvankelijk nog van oorsprong polaire lucht aan. Doordat het hoog langzaam opschuift naar Oost-Europa en een lagedrukgebied en hoogtelaag west van Spanje langzaam noordwaarts bewegen, wordt er vanaf zondag 8 november in een naar zuid draaiende stroming geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Mogelijk dat het bijbehorende front op zondag ons land zal schampen. Begin volgende week vult het lagedrukgebied zich op boven Groot-Brittannië en bouwt zich een aparte kern van hogedruk op boven Scandinavië. Na het passeren van een zwak front zal de stroming hierdoor op enig moment weer naar oost draaien waarmee minder zachte lucht onze kant op zal stromen. Vanaf de tweede helft van volgende week wordt de verder ontwikkeling onzeker. Het lijkt erop dat het zwaartepunt van de hogedruk richting het noordoosten van Europa zal verschuiven, waarmee de stroming bij ons aflandig blijft maar de invloed van storingen vanaf de Atlantische Oceaan ook toeneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lossen de mistbanken op. Verder zijn er perioden met zon, met vooral in het noorden wolkenvelden. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt op zo'n 11°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het zuidwesten. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag start de dag op veel plaatsen met (hardnekkige) mist. In het zuiden staat wat meer wind en schijnt de zon mogelijk flink. Nadat de mist in de loop van de ochtend is verdwenen gaat de zon volop schijnen. In het noorden kan het tot in de middag duren voordat de mist is verdwenen. De temperatuur stijgt naar 10-11°C. De zwakke wind, 1-2, draait naar het oosten en neemt vanuit het zuiden geleidelijk toe naar matig, 3-4 Bft..

Zaterdag is een fraaie najaarsdag met volop zonneschijn. In de middag is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft overal droog. De zuidoostenwind is zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 10°C in het noorden en naar 13, lokaal 14°C in het zuiden.

Zondag ziet het weerbeeld er weer anders uit. Het is bewolkt en er is kans op wat regen. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 12°C in het noorden en naar 15 in het zuiden.

Na het weekend blijft het rustig novemberweer met naast geregeld zon ook wolkenvelden. Er is kans op een bui, maar meestentijds is het droog. De eerste dagen is het vrij zacht met 12 tot lokaal 16°C, maar in de loop van de week daalt het kwik en aan het eind van de week is het 9-11°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een rustig en droog weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. De kans op een rustig maar duidelijk kouder weertype neemt geleidelijk toe naar 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.