Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 1-11-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog maar later in de ochtend en vanmiddag zijn er perioden met (mot)regen. Met een maximumtemperatuur van ca. 16°C wordt het zacht. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en naar krachtig tot hard, 6-7 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. In de middag zijn langs de noordwestkust zware windstoten mogelijk van 70-80 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind iets af. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht blijft het bewolkt en kan plaatselijk nog wat lichte (mot)regen vallen. Het wordt een bijzonder zachte nacht met een temperatuur die amper daalt; de minima liggen rond 16°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7, en langs de noordwestkust mogelijk stormachtig, 8 Bft.. In het noordwesten zijn windstoten mogelijk van ca. 75 km/uur, vlak aan zee tot ca. 90 km/uur.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt noordoostwaarts, met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een volgend actief lagedrukgebied beweegt vandaag noordwest van de Britse Eilanden langs richting de Noorse Zee, alwaar het maandag aankomt. Het bijbehorende occluderende frontale systeem boven het de Britse Eilanden trekt oostwaarts en zal aan het einde van de ochtend het westen van ons land bereiken en halverwege de middag het oosten weer verlaten. Een actieve (langgerekte) randstoring trekt zondagmiddag en -avond via het zuiden van Ierland en de Engels-Schotse grens noordoostwaarts. Het bijbehorende NW-ZO georiënteerde warmtefront bereikt het zuidwesten zondagavond, trekt noordoostwaarts en verlaat laat in de avond het noordoosten. Na passage van het warmtefront bevindt het hele land zich dan in de warme sector, waarin zeer zachte en vochtige maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. De randstoring trekt maandag overdag via het zuiden van Noorwegen verder noordoostwaarts. Het bijbehorende, enigszins golvende, koufront trekt in de middag van west naar oost over, met een naar west draaiende stroming komen we dan weer in maritiem polaire lucht terecht.

Op dinsdag bevindt er zich een sturend lagedrukgebied boven het noorden van de Noorse Zee. Aan de zuidflank van het laag beweegt een NZ- georiënteerde (hoogte)trog (met daarin frontale restanten) later op dinsdag en op woensdag van west naar oost over onze omgeving. Een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan verplaatst zich in de loop van de week geleidelijk naar West-Europa. Het centrum van het hoog ligt donderdag boven de Britse Eilanden, vrijdag boven onze omgeving om in het volgende weekeinde naar Zuidoost-Europa. De polaire lucht zal onder het hoog onder een subsidentieinversie opgesloten worden. De zachtere lucht die donderdag aan de noordflank van het hoog weer onze omgeving opkomt zal op vrijdag enigszins gaan opglijden tegen een relatief koude plaklaag. Op de langere termijn blijft het stromingspatroon boven Noordwest-Europa geblokkeerd. Vanaf zondag lijkt zich boven de Noorse Zee en het zuiden van Scandinavië een nieuw hogedrukgebied te vormen. Zeer waarschijnlijk zal er voor langere tijd sprake zijn van een aflandige continentale stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog met slechts hier en daar wat lichte regen of motregen. Tegen het einde van de ochtend begint het in het westen en noordwesten te regenen. In de middag trekt dit regengebied van west naar oost over het land. In de loop van de middag breekt van het westen uit de zon nog even door. Met maximumtemperaturen van 16°C in het noordwesten tot 19°C in het zuidoosten is het bijzonder zacht. In de loop van de middag stroomt van het westen uit minder zachte lucht binnen en daalt de temperatuur naar 12°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordwestelijk kustgebied is de wind mogelijk enige tijd stormachtig, 8 Bft., en kunnen er zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag is het uitzonderlijk zachte weer voorbij. De maximumtemperatuur komt uit op 12 à 13°C. Het weerbeeld laat een mix van zon en wolken zien en er trekken enkele buien over het land. De meeste buien zijn voor het noordwesten. In Limburg blijft het juist zo goed als droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Woensdag is in het noorden en noordwesten nog kans op een bui, maar in de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en daarmee is het vriendelijk najaarsweer. Met 11°C is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna is het droog en rustig herfstweer met weinig wind. Daardoor daalt de temperatuur ’s nachts tot dicht bij het vriespunt. Regionaal kan mist ontstaan en deze mist lost overdag slechts langzaam op. Wanneer de zon eenmaal doorbreekt is het prachtig najaarsweer met maxima van 10-12°C. Waar het lange tijd mistig blijft wordt het hooguit een graad of 5 en is het ronduit kil. Kortom: het is typisch rustig novemberweer waarbij je perfect kan genieten van de rust en kleuren in de natuur.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een rustig en droog weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.