Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 28-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het wisselend bewolkt en komen er geregeld buien voor, langs de kust kan daar ook onweer bij zitten. In de loop van de middag nemen de buien van het zuidwesten uit in aantal en intensiteit toe, vooral in de kustgebieden is er dan ook kans op onweer en hagel. In de westelijke kustprovincies kan hierbij veel neerslag vallen (10-20 mm, in het zuidwesten 20-40 mm, lokaal mogelijk wat meer). De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 12°C. De wind is zuidwest en matig tot vrij krachtig, 4-5, aan de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Bij buien kunnen er in de loop van de dag vooral aan de zuidwestkust zware windstoten voorkomen van ca. 75 km/uur. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en trekken er buien over het land, nog steeds met kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4, aan zee westelijk en vrij krachtig tot krachtig, 5-6, eerst mogelijk hard, 7 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een sturend lagedrukgebied blijft vandaag en morgen aanwezig nabij IJsland. Met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Wegens een naderende bovenluchttrog koelt de bovenlucht fors af naar ca. -30°C op 500 hPa waardoor er gemakkelijk buien ontstaan. Momenteel passeert een subtiele trog het land. De as van de hoogtetrog passeert in de avond en nacht naar donderdag, aan de grond passeert dan eveneens een trog. Donderdag overdag passeert een trekrug waarna vervolgens in de tweede helft van de middag een warmtefront onze omgeving bereikt en in de avond oostwaarts over het land trekt.

De invloed van een sturend laag nabij IJsland wordt op vrijdag en zaterdag verdrongen door een opbouwend hoog boven het westen van Europa. Ook in de bovenlucht is vanaf vrijdag enkele dagen sprake van een rug in onze omgeving. Het polaire front ligt bij ons in de buurt, waarbij ons land zich de komende dagen aan de warme zijde bevindt. Na het weekend trekt de rug zuidoostwaarts en krijgt een hoogtelaag noord van de Britse Eilanden invloed op onze omgeving. Aan de grond gaat dit gepaard met wederom een sturend laag in de omgeving van IJsland, tevens ontwikkelt zich een randstoring die 2 november noord van onze omgeving langs trekt. Na passage van deze randstoring stabiliseert het weer geleidelijk als in de bovenlucht in de meeste oplossingen hogedruk de overhand krijgt. De ligging van de hoge- en lagedrukgebieden aan de grond is zodanig dat onze omgeving gedurende de rest van de periode zeer waarschijnlijk terecht komt aan de koude zijde van het polaire front.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komt er in het oosten aanvankelijk nog een enkele bui voor, maar al snel wordt het overal droog. Er zijn wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. In de middag raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt en gaat het regenen. De temperatuur loopt op naar 12°C. De wind is zuidwest tot west en matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag overheerst de bewolking en hier en daar kan wat lichte motregen vallen. Over het algemeen is het droog en in de middag breekt af en toe de zon even door. Het is zacht, want de temperatuur stijgt in het midden en zuiden naar 16°C. In het noorden is het een graadje minder warm. Temperaturen van 12°C zijn gebruikelijk eind oktober. De wind is matig, 4 Bft., uit west tot zuidwestelijke richting.

Zaterdag start met vrij veel bewolking en in het noorden is kans op een klein beetje regen. Vanuit het zuiden breekt de zon flink door en is het vriendelijk weer. De wind waait uit het zuiden en is matig, 3-4, en aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 15°C in het noorden en naar 16-17 in het midden en zuiden. In het zuidoosten kan het 18°C worden.

Zondag ziet het weerbeeld er weer anders uit. Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 4-5, en aan zee krachtig tot soms hard, 6-7 Bft.. November start zeer zacht met maxima van 15-17°C.

Na het weekend is het aanvankelijk wisselvallig en maandag zeer zacht met 17-19°C, in het zuiden kan het zelfs 20°C worden. Er is dan ook kans op veel wind. In de loop van de week neemt de kans op een droger en rustiger weertype toe. Bovendien wordt het geleidelijk minder warm en aan het eind van de week is het maximaal 10-11°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een droger weertype is vrij groot (70%). De temperatuur ligt waarschijnlijk rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.