Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 27-10-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt en vanuit het westen trekken buien van zee het land binnen, daarbij is er vooral in de kustgebieden kans op onweer en hagel. De temperatuur ligt rond 12°C. Er staat een zuid- tot zuidwestenwind, boven land matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft., langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..

Vannacht hebben we een afwisseling van bewolking en opklaringen. Vooral in de kustprovincies komen nog steeds enkele buien voor. De wind is zuidwest en matig, 3-4 Bft., boven land, langs de kust variërend van matig, 3-4, in Zeeland tot krachtig in het Waddengebied, 6 Bft.. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 7.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ligt boven Fladengronde trekt langzaam oostwaarts en vult snel op. Een bijbehorende occlusie, aangeslagen door een hoogtetrog ligt momenteel ten westen van ons land boven de Noordzee en trekt vanavond en vannacht oostwaarts over het land. Bovenluchttemperturen daarbij tot -27°C. Morgen trekt een doorstroomde ZO-NW georiënteerde rug over het land. Morgen komt een diepe depressie waarin restanten van Hurricane Epsilon opgenomen zitten ten zuidwesten van IJsland te liggen. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde occluderend frontaal systeem bereikt dinsdag rond 18 UTC het zuidwesten en trekt dinsdagavond oostwaarts over het land. In de nacht naar woensdag komen we daarachter weer in de maritiem polaire lucht.

Een laag dat momenteel boven de Labradorzee ligt voegt samen met tropische storm Epsilon en de resulterende depressie ligt woensdag ten zuiden van IJsland. Deze depressie blijft vrijwel stationair en vult in de tweede helft van de week op. Bijbehorende occlusie passeert ons land in de nacht naar woensdag, waarna een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aanvoert. Een golvende barocliene zone trekt later op woensdag over het zuidoosten. Donderdag passeert een trekrug in de polaire lucht, donderdagavond gevolgd door een warmtefront. Van vrijdag tot volgende week maandag/dinsdag blijft het polaire front in onze omgeving golven, met ons land veelal in de maritiem tropische lucht. Vooral zaterdag komen we wat dieper in de warme sector. In de eerste helft van de volgende week wordt de stroming west tot noordwest aan de flank van een hoog bij Ierland en komen we weer in de polaire lucht terecht. In de loop van de volgende week zien we een neiging tot blokkadevorming met een sterk meanderende bovenstroming. Faseverschillen in het golfpatroon maken de verwachting dan echter onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er eerst wat ruimte voor de zon en blijft het op de meeste plaatsen droog, alleen langs de kust kan nog een bui voorkomen. In de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en in de loop an de middag gaat het in het westen licht regenen. In de avond breidt de regen zich naar het oosten uit, het gaat dan ook harder regenen. De wind is zuid tot zuidwest en neemt in kracht toe naar matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig tot hard, 6-7 Bft., langs de kust. In de avond is er aan zee kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Het wordt 's middags ongeveer 12°C. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is het typisch Nederlands herfstweer met een stevige zuidwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5, en in de kustgebieden waait het krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Mogelijk is de wind aan zee zelfs stormachtig, 8 Bft., en daarbij is kans op zware windstoten tot 85 km/uur. Over het westen en noordwesten trekken buien. Daarbij kan het flink plenzen en is plaatselijk kans op hagel en een klap onweer. Elders is het aanvankelijk waarschijnlijk droog, maar in de loop van de dag neemt in het hele land de kans op regen toe. Het weerbeeld laat overdag een mix van zon en wolken zien. Het kwik stijgt naar 12-14°C en dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar. De wind maakt het voor het gevoel koud en de gevoelstemperatuur ligt rond 7°C.

Donderdag waait het iets minder hard dan woensdag, maar met een matige tot vrij krachtige zuidwester, 4-5 Bft., is het voor het gevoel wel nog steeds echt herfst. Het weerbeeld laat enkele buien zien en waarschijnlijk vooral in de ochtend zonnige perioden. In de namiddag avond neemt de bewolking toe en kan het weer flink gaan regenen. De maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en bedraagt 12-15°C.

De dagen daarna is het zacht najaarsweer met veel bewolking en af en toe regen of motregen. De temperatuur stijgt naar 14-17°C. Maxima van een graad of 12 zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Ook de nachten verlopen zacht. De minima komen namelijk in de dubbele cijfers uit met circa 11°C. Volgende week wordt het waarschijnlijk kouder en neemt de kans op rustiger en droger weer toe.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een droger weertype is vrij groot (60%). Eerst waarschijnlijk nog zacht, later in de periode een vrij grote kans (60%) op temperaturen iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.