Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 24-10-2019 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af, lokaal komt er een bui voor. Het koelt af naar ongeveer 10°C. De wind is zuid tot zuidwest en matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, aan zee aanvankelijk af en toe krachtig, 6 Bft.

.

Synoptische ontwikkeling:

De stroming is ten gevolge van een complex lagedrukgebied nabij IJsland west tot zuidwestelijk. In deze stroming trekken frontale systemen de komende periode oostwaarts over onze omgeving. Een NNO-ZZW georiënteerde zwakke occlusie bevindt zich momenteel nabij de westkust en trekt vanavond oostwaarts over het land. Een volgende occlusie bereikt komende nacht het noordwesten en trekt in de loop van zaterdagochtend al afnemend in activiteit oostwaarts over het land. Een randstoring op de Atlantische Oceaan diept flink uit en komt zaterdag ten noordwesten van Schotland te liggen met een kerndruk van 955 hPa. Het bijbehorende koufront trekt overdag oostwaarts over de Britse Eilanden en bereikt in de loop van de nacht naar zondag het westen van ons land. De gradiënt neemt in de loop van zaterdag flink toe, we krijgen dan te maken met een krachtige ZZW-lijke stroming.

Op zondag 25 oktober bevindt ons land zich in een zuid- tot zuidwestelijke stroming aan de zuidoostflank van een omvangrijk en diep lagedrukgebied zuid van IJsland. Dit laag trekt in de dagen daarna al opvullend naar de Noorse Zee. Zondag passeert een koufront waarna we in de polaire lucht en in een sterk cyclonale (boven)stroming terecht komen. Maandag op dinsdag passeert er een trekrug. De restanten van Orkaan Epsilon vormen begin volgende week een volgend diep lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat woensdag 28 oktober min of meer op dezelfde plek terecht komt als het eerste laag. In de tweede helft van volgende week zal ook dit laag geleidelijk opvullen boven de Noorse Zee. Het bijbehorende koufront zal dinsdag en/of woensdag passeren, waarna we in een krachtig cyclonale zuidwestelijke stroming terecht komen waarin enkele (actieve) randstoringen kunnen passeren. De nabije aanwezigheid van de straalstroom zou hierbij een rol kunnen gaan spelen. Tegen het einde van de maand lijkt een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving voor een anticyclonale stroming te gaan zorgen en de zonale stroming richting Noord-Europa te duwen. In een deel van het ensemble zien we dat het stromingspatroon zelfs (tijdelijk) helemaal geblokkeerd raakt door een noordelijkere ligging van het hogedrukgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overheerst de bewolking, vooral in de ochtend kan de zon af en toe nog doorbreken. Tevens is er in de ochtend nog een bui mogelijk. Het wordt ongeveer 15°C. Er staat een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft.. In de avond neemt de wind verder toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, landinwaarts en krachtig tot hard, 6-7 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. In de avond kan de wind langs de noordwestkust toenemen naar stormachtig, 8 Bft.. Daarbij is dan ook een kleine kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt het heel ander weer en trekt een regengebied gestaag over het land. Het is nog onzeker hoe laat de regen ons precies bereikt, maar in het westen is dat waarschijnlijk aan het begin van de ochtend. In het oosten kan het nog een tijdje droog blijven, maar midden op de dag is het waarschijnlijk in het hele land grijs en nat. Met de komst van de regen wordt het minder zacht en in de middag is het ongeveer 13°C aan de kust en 14°C in het binnenland. Het is wat winderig met een matige, 3-4, en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft.. Mogelijk neemt de neerslag in de loop van de middag het westen en noordwesten af.

Maandag en dinsdag is het vaak droog en komen hooguit een paar buien voor. Behalve wolkenvelden zijn er ook enkele zonnige perioden. Het wordt 12-13°C.

De dagen daarna neemt de kans op buien toe. Een matige, soms vrij krachtige zuidwestenwind voert veel wolkenvelden aan en de hoeveelheid zon is beperkt. De middagtemperatuur ligt op 13-14°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Af en toe zon en geleidelijk afnemende neerslagkansen. Temperaturen eerst rond normaal, later toenemende kans op vrij koud weer.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.