Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 23-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Op veel plaatsen komt momenteel nevel of mist voor, in het zuidoosten en oosten is de mist plaatselijk verkeersbelemmerend met een zicht van minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend trekt de mist langzaam op en breekt hier en daar de zon door. In de middag zijn er dan zonnige perioden. In het uiterste zuidoosten blijft het overwegend bewolkt en kan er af en toe wat regen of een bui voorkomen. In de namiddag en avond neemt van het westen uit de kans op een bui toe. In het zuidoosten klaart het dan juist op n wordt het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is in de ochtend zwak, 1-2, uit een zuidelijke richting, in de middag wordt de wind zuidwestelijk en neemt toe naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en met name in het oosten en zuidoosten brede opklaringen. In het noordwesten kan een bui vanaf zee binnendrijven. Het koelt af naar ongeveer 9°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, aan de westkust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een wegtrekkend lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa staat boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming van vrij vochtige getransformeerde maritiem polaire lucht. Actueel passeert een zwakke rug onze omgeving. Een golvende NO-ZW georiënteerde barokliene zone schampt tot halverwege de middag het (uiterste) zuidoosten van ons land, alvorens in de loop van de middag oostwaarts het land te verlaten. Een zwakke, eveneens NO-ZW georiënteerde, occlusie boven de Noordzee en het noordwestelijk kustgebied wordt in de loop van de ochtend op nadering van een golf opgetild, om in de namiddag en avond over het land (zuid)oostwaarts te bewegen. Onder invloed van een complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan neemt in de loop van de dag de WZW-lijke stroming toe. Een bijbehorende golvende occlusie bereikt het noordwesten van ons land in de nacht naar zaterdag en trekt in de loop van zaterdagochtend al afnemend in activiteit oostwaarts over het land. Een volgend frontaal systeem ligt dan al weer klaar boven Groot-Brittannië; het warmtefront bereikt al in de loop van de middag het westen van de FIR, het koufront volgt in de nacht naar zondag.

Op zondag 25 oktober bevindt ons land zich in een zuid- tot zuidwestelijke stroming aan de zuidoostflank van een omvangrijk en diep lagedrukgebied zuid van IJsland. Dit laag trekt in de dagen daarna al opvullend naar de Noorse Zee. Zondag passeert een koufront waarna we in de polaire lucht en in een sterk cyclonale (boven)stroming terecht komen. Maandag op dinsdag passeert er een trekrug. De restanten van Orkaan Epsilon vormen begin volgende week een volgend diep lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat woensdag 28 oktober min of meer op dezelfde plek terecht komt als het eerste laag. In de tweede helft van volgende week zal ook dit laag geleidelijk opvullen boven de Noorse Zee. Het bijbehorende koufront zal dinsdag en/of woensdag passeren, waarna we in een krachtig cyclonale zuidwestelijke stroming terecht komen waarin enkele (actieve) randstoringen kunnen passeren. De nabije aanwezigheid van de straalstroom zou hierbij een rol kunnen gaan spelen. Tegen het einde van de maand lijkt een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving voor een anticyclonale stroming te gaan zorgen en de zonale stroming richting Noord-Europa te duwen. In een deel van het ensemble zien we dat het stromingspatroon zelfs (tijdelijk) helemaal geblokkeerd raakt door een noordelijkere ligging van het hogedrukgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend maakt het noordwesten eerst nog kans op een bui. Verder is het droog en zijn er wolkenvelden. In de middag raakt het van het zuidwesten uit zwaar bewolkt, maar het blijft droog. Het wordt 14°C. Er staat een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft.. In de avond neemt de wind verder toe naar matig tot vrij krachtig. 4-5 Bft., landinwaarts en krachtig tot hard, 6-7 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt het heel ander weer en trekt een regengebied gestaag over het land. Het is nog onzeker hoe laat de regen ons precies bereikt, maar in het westen is dat waarschijnlijk aan het begin van de ochtend. In het oosten kan het nog een tijdje droog blijven, maar midden op de dag is het waarschijnlijk in het hele land grijs en nat. Met de komst van de regen wordt het minder zacht en in de middag is het ongeveer 13°C aan de kust en 14°C in het binnenland. Het is wat winderig met een matige, 3-4, en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft.. Mogelijk neemt de neerslag in de loop van de middag het westen en noordwesten af.

Maandag en dinsdag is het vaak droog en komen hooguit een paar buien voor. Behalve wolkenvelden zijn er ook enkele zonnige perioden. Het wordt 12-13°C.

De dagen daarna neemt de kans op buien toe. Een matige, soms vrij krachtige zuidwestenwind voert veel wolkenvelden aan en de hoeveelheid zon is beperkt. De middagtemperatuur ligt op 13-14°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Af en toe zon en geleidelijk afnemende neerslagkansen. Temperaturen eerst rond normaal, later toenemende kans op vrij koud weer.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.