Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 23-10-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn brede opklaringen en in de loop van de avond en nacht ontstaat er op steeds meer plaatsen (dichte) mist. Het eerst in het zuidoosten. In het zuidoosten en noordwesten komen aanvankelijk enkele buien voor, in het zuidoosten mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft., aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond neemt de wind van het zuiden uit af naar zwak tot matig, 2-3 Bft., en draait naar zuid.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een wegtrekkend lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee en een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa staat boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming van vrij zachte getransformeerde maritiem polaire lucht. Een golvende barokliene zone ligt vandaag en morgen NO-ZW georiënteerd ten zuidoosten van ons land en schampt vanavond het uiterste zuidoosten van ons land. Een zwakke, eveneens NO-ZW georiënteerde, occlusie ligt boven het noordwestelijk deel van de FIR en schampt af en toe het uiterste noordwesten. Vrijdagmiddag gaat deze occlusie golven, vrijdagavond passeert deze occlusie ons land van west naar oost. Komende nacht passeert er een zwakke rug onze omgeving. Onder invloed van een IJslands laag neemt in de loop van vrijdag de WZW-lijke stroming toe, de bijbehorende golvende occlusie bereikt het noordwesten van ons land in de nacht naar zaterdag.

In een zonale stroming trekt een diffluent stromingspatroon met aan de grond een rug oostwaarts, de rug passeert zaterdag Nederland. Vervolgens komen we onder invloed van een groot, sturend laag dat naar IJsland trekt. Hieruit splitst zich een hoogtelaag af naar Midden-Europa. Dinsdag komen we onder invloed van een oostwaarts trekkende rug. Woensdag passeert de occlusie van een nieuw, groot sturend laag bij IJsland dat uit de subtropische cycloon Epsilon is ontstaan. Daarna krijgen we met randstoringen, al dan niet in afgezwakte vorm, van dit laag te maken. Aan het einde van de maand verplaatst in een deel van de leden, waaronder de oper uitvoer, het Azorenhoog zich noordoostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekt de mist geleidelijk op en breekt hier en daar de zon door. In de namiddag en avond neemt van het noordwesten uit de kans op een bui toe. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is in de ochtend zwak, 1-2 Bft., uit een zuidelijke richting, in de middag wordt de wind zuidwestelijk en neemt toe naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is er veel bewolking en grote delen van de dag is het droog. Af en toe schijnt de zon, vooral in het noorden van het land. In de middag en avond is kans op regionaal een klein beetje regen. De neerslagkans is in Zuid-Nederland wat groter dan in de noordelijke helft. Het wordt circa 15°C bij een matige, 3-4, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind, 5 Bft..

Zondag trekt een regengebied over het land. In het oosten is het in de ochtend mogelijk nog een tijdje droog. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien. Koud is het niet. De maxima komen uit op 15°C aan zee tot 17°C langs de grens met Duitsland. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het zuiden.

Na het weekend is het licht wisselvallig herfstweer met enkele buien, maar ook droge dagdelen met zon. Woensdag lijkt de natste dag van komende week te worden. De wind zit in de zuidwesthoek en de maxima zijn met circa 13°C normaal voor eind oktober. Koude nachten met kans op vorst worden voorlopig niet verwacht.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Af en toe zon en geleidelijk afnemende neerslagkans. Temperaturen eerst rond normaal, later toenemende kans op vrij koud weer.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.