Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 22-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn perioden met zon en het blijft een groot deel van de dag vrijwel droog. Pas in de loop van de middag kunnen er in het zuidoosten enkele buien ontstaan, ook met onweer en mogelijk met zware windstoten. De maximumtemperatuur ligt tussen 14°C in het noordwesten en 18°C in het zuidoosten. Later in de avond is in het noordwesten ook een bui mogelijk. De zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft., aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., aan de noordwestkust af en toe hard, 7 Bft.. In de avond neemt de wind van het zuiden uit af. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en het blijft vrijwel overal droog. Op veel plaatsen in het zuiden en oosten ontstaat mist. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zwak, 1-2, tot matig, 3-4 Bft., en draait geleidelijk van zuidwest naar zuid.

Synoptische ontwikkeling:

Een randstoring, om 00 UTC boven het Skagerrak trekt noordoostwaarts. Een ingedraaide occlusie aan de zuidwestkant van het laag verlaat in de vroege ochtend het aandachtsgebied. De stroming is zuidwestelijk en we verkeren in een valse warme sector. Het diffuse koufront ligt noordoost-zuidwest georiënteerd boven Duitsland en Frankrijk en trekt langzaam oostwaarts. Een laag boven Schotland met diverse oude occlusies in zuidwestelijke richting trekt oostwaarts. Vrijdagmiddag en -avond passeert samen met een hoogtetrog een oude occlusie waarna de stroming westelijk wordt. In de nacht naar zaterdag passeert de meest westelijke der occlusies en komen we in polaire lucht.

In een zonale stroming trekt een diffluent stromingspatroon met aan de grond een rug oostwaarts, de rug passeert zaterdag Nederland. Vervolgens komen we onder invloed van een groot, sturend laag dat naar IJsland trekt. Hieruit splitst zich een hoogtelaag af naar Midden-Europa. Dinsdag komen we onder invloed van een oostwaarts trekkende rug. Woensdag passeert de occlusie van een nieuw, groot sturend laag bij IJsland dat uit de subtropische cycloon Epsilon is ontstaan. Daarna krijgen we met randstoringen, al dan niet in afgezwakte vorm, van dit laag te maken. Aan het einde van de maand verplaatst in een deel van de leden, waaronder de oper uitvoer, het Azorenhoog zich noordoostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekt de mist geleidelijk op en breekt hier en daar de zon door. In de namiddag en avond neemt van het noordwesten uit de kans op een bui toe. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is in de ochtend zwak, 1-2 Bft., uit een zuidelijke richting, in de middag wordt de wind zuidwestelijk en neemt toe naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is er veel bewolking en grote delen van de dag is het droog. Af en toe schijnt de zon, vooral in het noorden van het land. In de middag en avond is kans op regionaal een klein beetje regen. De neerslagkans is in Zuid-Nederland wat groter dan in de noordelijke helft. Het wordt circa 15°C bij een matige, 3-4, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind, 5 Bft..

Zondag trekt een regengebied over het land. In het oosten is het in de ochtend mogelijk nog een tijdje droog. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien. Koud is het niet. De maxima komen uit op 15°C aan zee tot 17°C langs de grens met Duitsland. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het zuiden.

Na het weekend is het licht wisselvallig herfstweer met enkele buien, maar ook droge dagdelen met zon. Woensdag lijkt de natste dag van komende week te worden. De wind zit in de zuidwesthoek en de maxima zijn met circa 13°C normaal voor eind oktober. Koude nachten met kans op vorst worden voorlopig niet verwacht.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Af en toe zon en geleidelijk afnemende neerslagkans. Temperaturen eerst rond normaal, later toenemende kans op vrij koud weer.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.