Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 21-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In de ochtend is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In de middag wordt het van het zuiden uit droog en breekt de zon door. In het noordwesten is in de namiddag een enkele bui mogelijk. Het is zacht met een maximumtemperatuur van 17°C in het noordelijk kustgebied tot 21°C in het zuidoosten. In de ochtend staat er een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtige zuid- tot zuidoostenwind, 5-6 Bft.. In de middag wordt het onstuimig. De wind draait dan naar zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6, aan zee en op het IJsselmeer naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Vooral in de kustprovincies komen dan zware windstoten van 75-90 km/uur voor, langs de noordwestkust zijn windstoten van 90-100 km/uur mogelijk. In de tweede helft van de avond neemt de wind van het zuiden uit weer af. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en vooral het noordwesten en zuidoosten maken kans op een bui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 14°C en de zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6, later mogelijk hard, 7 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

De stroming is zuidwestelijk. Een brede frontale zone ligt min of meer evenwijdig aan de stroming, we bevinden ons in een valse warme sector. Een uitdiepende randstoring boven de Golf van Biskaje trekt woensdagmiddag over de Noordzee noordoostwaarts. Het west-oost georiënteerde warmtefront, herkenbaar aan ongeveer Theta-w 850 hPa 14-15 °C, passeert woensdagochtend, maar is aan de grond moeilijk herkenbaar. Het koufront is diffuus, weinig actief en slecht herkenbaar, na passage ervan woensdagmiddag blijven we in de valse warme sector. Donderdagmiddag trekt een hoogtetrog met daarin een back-bent occlusie over de Noordzee oostwaarts.

In een zonale stroming trekt een diffluent stromingspatroon met aan de grond een rug oostwaarts, de rug passeert zaterdag Nederland. Vervolgens komen we onder invloed van een groot, sturend laag dat naar IJsland trekt waarmee de zonale stroming zich oostwaarts over het continent uitbreidt. Van tijd tot tijd passeren frontale systemen. In veel leden vormt zich in de tweede helft van de volgende week een rug of een hoog boven Midden- of Oost-Europa, bij ons wordt de stroming zuidwestelijk, aan het einde van de maand verplaatst in een deel van de Leden het Azorenhoog zich noordoostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met zon en blijft het groot deel van de dag vrijwel droog. Pas in de loop van de middag kunnen er in het noordwesten en zuidoosten enkele buien ontstaan. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noordwesten en 18°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig of hard, 6-7 Bft.. In de avond neemt de wind van het zuiden uit af. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag zijn er wolkenvelden en zonnige momenten. Ook is kans op enkele buien, maar een groot deel van de tijd lijkt het gewoon droog te blijven. Het wordt 15-17°C. Omdat er minder wind staat dan de voorgaande dagen voelt het best aangenaam aan. De zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft..

Zaterdag lijkt een overwegend droge dag te worden met wat zon, wolkenvelden en een kleine kans op een bui. Het wordt 14-16°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft..

Zondag neemt vanuit het westen de bewolking en kans op regen toe. Een matige zuidenwind, 3-4 Bft., blaast opnieuw zeer zachte lucht naar ons land. De maximumtemperatuur varieert van 15 tot 18°C.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien en regelmatig een stevige wind. Het wordt duidelijk frisser dan de voorgaande dagen. De maxima komen rond normaal uit met 12-14°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig, met een wat afnemende neerslagkans. Grote kans op temperaturen dichtbij normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.