Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 20-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er wolkenvelden met mogelijk lokaal nog wat zon. Geleidelijk wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het vooral in de middag af en toe regenen. De maximumtemperatuur ligt tussen 12°C in het noordwesten en 16°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is er veel bewolking en gaat het van het zuiden uit overal regenen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C en de zuidelijke wind is matig, 3-4, langs de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen complexe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden en de Atlantische Oceaan en een hoog boven Midden-Europa is de stroming in onze omgeving zuidelijk. Overdag passeert een weinig actief warmtefront, gevolgd door een golvend koufront dat voorafgegaan wordt door een hoogtekoufront waar de meeste activiteit op aanwezig is. Het grondfront is moeilijk herkenbaar maar lijkt boven de noordwestelijke helft van het land te stagneren, om dan in de nacht naar woensdag weer als warmtefront noordwaarts te trekken. Op nadering van een actief laag (Barbara genoemd door de Spanjaarden) dat Het Kanaal in de nacht naar woensdag bereikt, treedt er van het zuiden uit flinke warmteadvectie op hoogte op, waardoor de frontale activiteit toeneemt. Dit laag trekt woensdag overdag over de westelijke Noordzee richting het zuiden van Noorwegen. In de warme sector wordt met een zuidelijke stroming tropische lucht aangevoerd. Het bijbehorende koufront passeert ons land woensdagmiddag. Daarachter passeert de bij het laag horende ingedraaide occlusie het noordwesten. Aan de zuidflank van het laag staat vooral in de westelijke kustgebieden woensdagmiddag en -avond een stevig windveld.

Aan de zuidflank van een actief laag boven het zuiden van Noorwegen is de stroming in onze omgeving westelijk. Vrijdag passeert een rug waarna het bijbehorend hoog via Frankrijk naar de Baltische Staten trekt. Aan de westflank van dit hoog blijven frontale zones komend weekeind op afstand. Na komend weekeind wordt de stroming op nadering van een laag bij IJsland geleidelijk zuidwestelijk, waardoor enkele fronten op maandag en woensdag ons in verzwakte vorm kunnen bereiken. Een niet-tropisch laag (zoals dat door het NHC genoemd wordt in de berichtgeving) ten zuidoosten van Bermuda koerst komend weekeinde noordwaarts en wordt dan opgepikt door de straalstroom. Het laag diept snel uit en trekt in de loop van volgende week in onze richting, maar bereikt ons waarschijnlijk niet (zie ook modelbeoordeling). Een hoog dat zich volgende week tegelijkertijd opbouwt boven Frankrijk krijgt zoals het nu lijkt de overhand, zorgt voor een westelijke stroming, maar houdt storingen op afstand.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het nog enige tijd. In de middag wordt het van het zuiden uit meest droog, breekt de zon door en wordt het warm met een maximumtemperatuur rond 20°C. In de ochtend staat er een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtige zuidenwind, 5-6 Bft.. In de middag wordt het van het zuidwesten uit onstuimig. De wind draait dan naar zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6, aan zee en op het IJsselmeer naar hard tot stormachtig, 7-8, met langs de noordwestkust kans op enige tijd zuidwesterstorm, 9 Bft.. Vooral in de kustprovincies komen dan zware windstoten van 75-90 km/uur voor, langs de noordwestkust zijn windstoten van 90-100 km/uur mogelijk. In de tweede helft van de avond neemt de wind wat af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral landinwaarts is kans op enkele buien. De zuidwestenwind is weer in kracht afgenomen en is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 16-17°C in het noorden en westen en naar 18-19°C in het midden, oosten en zuiden.

Vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op enkele buien. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt vrijdag naar 15-17°C. In het weekend liggen de maxima veelal tussen 14 en 16°C. Daarmee blijft het zachter dan gebruikelijk.

Volgende week verandert er in grote lijnen niet veel. Wel wordt het zowel in de nacht als overdag minder warm.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

30-40% kans op een wisselvallig weertype met 10-20% kans op een onstuimig weertype met veel wind. Daarnaast een 40% kans op een rustig en droger weertype. De maximumtemperaturen dalen naar waardes iets onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.