Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 20-10-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog en de minima liggen tussen 5°C in het oosten en 10°C in het zuidwesten. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De stroming is zuidelijk tussen complexe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden en de Atlantische Oceaan en een hoog boven Midden-Europa dat naar de Balkan trekt. Dinsdag overdag passeert een weinig actief warmtefront, gevolgd door een golvend koufront dat voorafgegaan wordt door een hoogtekoufront waar de meeste activiteit op aanwezig is. Het grondfront is moeilijk herkenbaar maar lijkt boven de noordwestelijke helft van het land te stagneren om dan in de nacht naar woensdag weer als warmtefront noordwaarts te trekken als het bijbehorende laag (Barbara genoemd door de Spanjaarden) Het Kanaal bereikt. Het koufront bijbehorende koufront passeert ons land dan woensdagochtend.

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied nabij Ierland is een complexe frontale zone aanwezig die evenwijdig aan de zuidwestelijke bovenstroming ligt. Boven het noorden van het Iberisch Schiereiland en de Golf van Biskaje ontwikkelt er een golf uit aan de oostflank van een hoogtetrog die daar aanwezig is. Deze randstoring trekt noordoostwaarts en passeert woensdagmiddag en -avond ten noordwesten van ons land richting de Noorse zuidkust. Op donderdag trekt het eerder genoemde Ierse laag eveneens richting de Noorse zuidkust, alwaar het dezelfde dag aankomt. De frontale zone is ons land pas vrijdagmiddag of avond gepasseerd. Een volgend lagedrukgebied boven Novia Scotia beweegt snel oostwaarts, maar stagneert en vult op ten zuidwesten van IJsland, waarna het aan de zuidflank wordt ingehaald door een volgend laag dat vanuit hetzelfde gebied afkomstig is. Dit laag trekt richting IJsland en aan de zuidflank wordt nog een randstoring ingevangen. Een non-tropisch laag (zoals dat door het NHC genoemd wordt in hun berichtgeving) ten zuidoosten van Bermuda koerst komend weekeinde noordwaarts en wordt dan opgepikt door de straalstroom. Het laag diept snel uit en trekt volgende week woensdag via Ierland en Schotland naar de Noordelijke Noordzee.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er eerst nog hoge bewolking waar de zon doorheen schijnt. In de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het regenen. De maxima liggen tussen 12°C in het westen en 17°C in het zuidoosten. De wind is zuidelijk, matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is het bewolkt en regenachtig. In de middag trekt de regen naar het noorden weg en vanuit het zuiden klaart het geleidelijk op. Wel is dan nog een enkele bui mogelijk. De wind draait in de middag naar het zuidwesten en neemt fors in kracht toe. Boven land waait het vrij krachtig, 5, en aan zee krachtig tot hard, 7, mogelijk stormachtig, 8 Bft., met kans op zware windstoten van 75 tot mogelijk 90 km/uur. Het is zeer zacht met in het noorden temperaturen van 16-17°C. In het midden wordt het 18-19°C en in het zuiden kan het 20°C worden. Normaal is het in de tweede helft van oktober 12-14°C.

Donderdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral landinwaarts is kans op enkele buien. De zuidwestenwind is weer in kracht afgenomen en is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 16-17°C in het noorden en westen en naar 18-19°C in het midden, oosten en zuiden.

Vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op enkele buien. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt vrijdag naar 15-17°C. In het weekend liggen de maxima veelal tussen 14°C en 16°C. Daarmee blijft het zachter dan gebruikelijk.

Volgende week verandert er in grote lijnen niet veel. Wel wordt het zowel in de nacht als overdag minder warm.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig, maar het aantal droge momenten neemt toe. De maximumtemperaturen dalen naar waardes iets onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.