Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 19-10-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er wolkenvelden en er komt nog een enkele bui voor. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit een westelijke richting. Aan de kust komt de wind uit noordwest.

Komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen waarin (dichte) mist kan ontstaan. Lokaal komt er een bui voor. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 3°C in opklaringen tot 7°C langs de kust en onder de bewolking. De zuidwestelijke wind is zwak, 1-2, langs de kust matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog boven Frankrijk heeft een uitloper boven de Britse Eilanden. Deze uitloper trekt in de nacht naar maandag oostwaarts over Nederland. Maandag is de stroming zuidelijk tussen complexe lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden en een hoog boven Midden-Europa. Dinsdagochtend passeert een weinig actief warmtefront, dinsdagmiddag komt het westen onder invloed van een geneste constructie (waarschijnlijk een WCB) in de warme sector.

Een omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Atlantische Oceaan komt langzaam dichterbij. Aan de voorzijde van dit laag is een zuidwestelijke stroming aanwezig die tropische luchtmassa aanvoert. Vanaf dinsdagmiddag gaat bijbehorend frontaal systeem passeren. Een golf in dit systeem diept uit tot een randlaag dat noordoostwaarts trekt. Pas op zaterdag trekken de laatste restanten van het complexe laag oostwaarts over het land, waarna de volgende storingen al weer klaarliggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er wolkenvelden maar is er ook ruimte voor de zon. In het noordwesten zou er nog een lichte bui kunnen voorkomen, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en draait in de loop van de dag van zuidwest naar zuid tot zuidoost. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag overheerst de bewolking en na een meest droge ochtend gaat het in de middag vanuit het zuidwesten regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 13°C in het noorden en noordoosten en naar 15°C in het zuiden en zuidwesten.

Ook woensdag is het bewolkt en in de ochtend trekt een volgend regengebied van zuid naar noord over het land. In de middag breekt de zon door, maar in het noorden is eerst nog kans op een enkele bui. De matige zuiden- tot zuidwestenwind, 3-4 Bft., neemt flink in kracht toe en is in de middag vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Met die wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 15°C in het noorden, 17 in het midden en naar 19°C in het zuiden. Lokaal kan het 20°C worden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op regen. Tussen de regengebieden door schijnt ook af en toe de zon. Daarbij is het eerst nog zacht met donderdag maxima van 15-18°C. Maxima van 12-14°C zijn gebruikelijk in de tweede helft van oktober. Vrijdag en volgend weekend wordt het geleidelijk minder warm met temperaturen van 13-15°C. Het blijft wisselvallig met een mix van zon, wolken en enkele buien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig en maximumtemperaturen dalend naar waardes rond of mogelijk iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.