Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 18-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn wolkenvelden en met name in het midden en oosten komt (dichte) mist voor. In de tweede helft van de ochtend lost de mist op. Van het noordwesten en noorden uit trekken enkele lichte buien vanaf zee het land op. Vanmiddag kunnen er ook landinwaarts enkele buien ontstaan. Ook is er af en toe ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit een westelijke richting. Aan de kust komt de wind uit west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen waarin (dichte) mist kan ontstaan. Lokaal komt er een bui voor. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 3°C in opklaringen tot 7°C langs de kust en onder de bewolking. De zuidwestelijke wind is zwak, 1-2, langs de kust matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ten zuiden van Groenland heeft een NW-ZO georiënteerde uitloper richting de Britse Eilanden en het noorden van Frankrijk. Vanuit de uitloper ontwikkelt zich boven Frankrijk een tweede centrum van hoge druk, deze verplaatst zich zondag via het Alpengebied richting het zuidoosten van Europa, alwaar het maandag aankomt. Een lagedrukgebied boven de Botnische Golf beweegt langzaam oostwaarts, het bijbehorende O-W georiënteerde koufront (theta-w 850 hPa 6-7 °C) trekt vannacht zuidwaarts over de Noordzee. De zuidwaartse verplaatsing van het koufront zal gaan vertragen en uiteindelijk stagneren boven de noordelijke helft van het land. In de loop van zondagavond nadert van het westen uit een rug, deze zal in de nacht naar maandag over ons land oostwaarts bewegen. Na passage komt een complex Atlantisch lagedrukgebied naderbij, waardoor er een zuidelijke stroming van steeds warmere en vochtigere luchtmassa op gang komt. Het koufront gaat hierdoor als warmtefront noordoostwaarts bewegen en verlaat maandagmiddag de FIR.

Een omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Atlantische Oceaan komt langzaam dichterbij. Aan de voorzijde van dit laag is een zuidwestelijke stroming aanwezig die tropische luchtmassa aanvoert. Vanaf dinsdagmiddag gaat bijbehorend frontaal systeem passeren. Een golf in dit systeem diept uit tot een randlaag dat noordoostwaarts trekt. Pas op zaterdag trekken de laatste restanten van het complexe laag oostwaarts over het land, waarna de volgende storingen al weer klaarliggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er wolkenvelden maar is er ook ruimte voor de zon. In het noordwesten zou er nog een lichte bui kunnen voorkomen, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en draait in de loop van de dag van zuidwest naar zuid tot zuidoost. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag overheerst de bewolking en na een meest droge ochtend gaat het in de middag vanuit het zuidwesten regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 13°C in het noorden en noordoosten en naar 15°C in het zuiden en zuidwesten.

Ook woensdag is het bewolkt en in de ochtend trekt een volgend regengebied van zuid naar noord over het land. In de middag breekt de zon door, maar in het noorden is eerst nog kans op een enkele bui. De matige zuiden- tot zuidwestenwind, 3-4 Bft., neemt flink in kracht toe en is in de middag vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Met die wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 15°C in het noorden, 17 in het midden en naar 19°C in het zuiden. Lokaal kan het 20°C worden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op regen. Tussen de regengebieden door schijnt ook af en toe de zon. Daarbij is het eerst nog zacht met donderdag maxima van 15-18°C. Maxima van 12-14°C zijn gebruikelijk in de tweede helft van oktober. Vrijdag en volgend weekend wordt het geleidelijk minder warm met temperaturen van 13-15°C. Het blijft wisselvallig met een mix van zon, wolken en enkele buien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig en maximumtemperaturen dalend naar waardes rond of mogelijk iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.