Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 17-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is op de meeste plaatsen zwaar bewolkt en met name het noordwesten en westen komt af toe motregen of een lichte bui voor. Lokaal zijn enkele opklaringen aanwezig, waarin wat ruimte voor de zon is. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een meest zwakke wind, 1-2 Bft., uit uiteenlopende richtingen. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht zijn wolkenvelden, maar in het midden en zuiden ook opklaringen. Daar ontstaan enkele mistbanken. In het noorden is het overwegend bewolkt met een enkele lichte bui. De minima liggen tussen 1°C in het zuiden en 9°C in het noordelijk kustgebied. De wind is zwak, 1-2, aan de kust en op het IJsselmeer matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuidwesten, in het noordelijk kustgebied draait de wind naar west tot noordwest.

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven Groenland heeft een uitloper richting de Britse Eilanden. Dit hoog verplaatst zich de komende 48 uur tijdelijk zuidwaarts. Een lijvore boven de Noordzee (alleen in de grenslaag zichtbaar) trekt zuidwestwaarts en bereikt zaterdagochtend het noordelijk kustgebied als een klein lagedrukgebied. Vanwege de grootschalige convergentie bij deze lij-vore is de lucht iets vochtiger en komt de onstabiliteitsdiepte ook iets hoger uit. Vandaag blijft de vore min of meer stationair in het noordwestelijk kustgebied. In de nacht naar zondag bereikt een zwak O-W georiënteerd koufront (theta-w 850 hPa 6-7 °C) het Waddengebied. Het koufront trekt vervolgens verder zuidwaarts, maar blijft vanaf zondagmiddag boven het midden slepen. Ten zuiden van het koufront trekt het inmiddels weer opgevulde kleine laag als NO-ZW georiënteerde vore van noordwest naar zuidoost. Zondagavond passeert deze vore het zuidoosten. Zondag overdag ontwikkelt er een centrum van hoge druk in de uitloper van het hoog. Dit centrum trekt zuidoostwaarts naar Frankrijk en heeft een Z-N georiënteerde rug die aan het einde van zondagavond het westen van de FIR bereikt.

De invloed van hoge druk op ons weerbeeld wordt minder als een omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Atlantische Oceaan langzaam dichterbij komt. Aan de voorzijde van dit laag is een zuidwestelijke stroming aanwezig die tropische luchtmassa aanvoert. Vanaf dinsdagmiddag gaat bijbehorend frontaal systeem passeren. Een golf in dit systeem diept uit tot een randlaag dat noordoostwaarts trekt. Pas op zaterdag trekken de laatste restanten van het complexe laag oostwaarts over het land, waarna een volgende storing al weer klaar ligt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het zwaar bewolkt met hier en daar een lichte bui of wat motregen. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit een westelijke richting. Aan de kust komt de wind uit west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandagochtend zijn er veel wolkenvelden en maken het westen en noorden kans op een lokale lichte bui. Geleidelijk wordt het droog en maandagmiddag breekt de zon mogelijk wat vaker door. De wind zoekt de zuid- en later zuidoosthoek op en neemt toe in kracht. In het binnenland waait het zwak tot matig, 2-3, en aan de westkust vrij krachtig, 5 Bft.. De zuidenwind brengt iets zachtere lucht met zich mee dan de voorgaande dagen. Het wordt 12-14°C. Omdat het harder waait, is het voor het gevoel ongeveer even fris als in het weekend.

Dinsdag breekt een wisselvallige periode aan met ook nog eens een stevige wind. Het is grijs en daarbij kan wat regen vallen. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, in het binnenland en krachtig aan zee, 6 Bft.. Ondanks de bewolking, wind en regen is het een zachte dag. Het kwik stijgt naar 13-15°C en dat zijn vrij normale waarden voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op regen. Tussen de regengebieden door kan de zon wat vaker doorbreken dan de voorgaande dagen. Daarbij is het bijzonder zacht. Woensdag kan het 16-19°C worden en is in het zuiden zelfs 20°C mogelijk. Ook donderdag is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar met circa 17°C. Maxima van 12-14°C zijn gebruikelijk. Vrijdag en volgend weekend wordt het geleidelijk koeler en keren de temperaturen terug naar normale waarden. Het blijft wisselvallig met buien, wolken en zonnige momenten.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig en temperaturen dalend naar waardes rond of mogelijk iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.