Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 17-10-2019 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt en het blijft droog. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit noord tot noordoost.

Komende nacht zijn er eerst brede opklaringen. Vooral in het midden en zuid(oost)en kunnen enkele mistbanken ontstaan. Gedurende de nacht neemt de bewolking van het noorden uit toe en kan in het noordelijk kustgebied een lichte bui vanaf zee binnendrijven. Het koelt af naar 2°C plaatselijk landinwaarts tot 7°C in het noordelijk kustgebied. De wind is overwegend zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hoog boven de Noorse Zee en lage druk boven centraal Europa is de stroming noordoostelijk. Geleidelijk neemt de invloed van het hoog toe en neemt de gradiënt verder af. Een lij-vore boven de Noordzee (alleen in de grenslaag zichtbaar) boven de Noordzee trekt zuidwestwaarts en bereikt zaterdagochtend bereikt het noordelijk kustgebied. Vanwege de grootschalige convergentie bij deze lij-vore is de lucht iets vochtiger en komt de onstabiliteitsdiepte ook iets hoger uit. Gedurende zaterdag blijft de vore min of meer stationair in het noordwestelijk kustgebied. Zondagochtend passeert van het noorden uit een zwak koufront (theta-w 850 hPa 6-7 °C). Daarna draait de stroming van noord naar noordwest.

Aanvankelijk staat het weer onder invloed van een hoog bij IJsland, dat nog een uitloper tot boven ons land heeft. Het hoog trekt langzaam in westelijke richting, terwijl aan de oostflank begin volgende week een laag via IJsland zuidwaarts trekt. Dit laag smelt vervolgens samen met een laag bij de Azoren, waardoor zich een langgerekte hoogtetrog vormt van de Britse Eilanden naar de Azoren. Boven centraal en Oost-Europa vormt zich een hogedrukgebied, waardoor in ons aandachtsgebied de stroming dinsdag zuidwestelijk wordt en de aangevoerde lucht vochtiger en zachter. Doordat aan de westflank van het laag sterke kou-advectie optreedt, zakt de hoogtetrog vrij ver uit in zuidelijke richting, waardoor het hoogtepatroon een sterkere meridionale component krijgt. De grootschalige hoogtetrog blijft hierdoor tot 25 oktober ten westen van ons land.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan er in het zuiden eerst nog een mistbank voorkomen. Verder is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele lichte buien over met name het noordwesten. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit overwegend westelijke richtingen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag heeft bewolking de overhand en trekken enkele buien over het land. Veel regen valt er niet en een groot deel van de dag verloopt gewoon droog. Het wordt 11-13°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3, en op de Wadden kan het vrij krachtig, 5 Bft., waaien. Omdat het harder waait dan de voorgaande dagen voelt het ook wat kouder aan.

Maandag wordt een overwegend droge dag met wolkenvelden en wat zon. Als het tot een bui komt dan is de kans daarop het grootst in het noordwesten. De zuidenwind voert iets zachtere lucht aan dan in het weekend. Het kwik stijgt naar 12-14°C en bij wat meer zon is een lokale 15°C niet uitgesloten.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met buien en is er veel bewolking. Wel lijkt de buienkans in de loop van de week af te nemen. Met 12 à 13°C blijft het een paar graden kouder dan normaal.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 60-70%) op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Er is 30-40% kans op een overgang naar een droger weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.