Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 18-05-2009 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt en in de loop van de dag kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. Het wordt rond 18 graden. De wind, eerst zuid, draait naar zuidwest, wordt matig, 4 Bft., aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond wordt de wind boven land zwak en veranderlijk, uit zuidelijke richting, 2-3 Bft.. Langs de kust staat een matige zuidelijke wind, 4 Bft.. Het weercijfer komt vandaag tot een 6.

In de nacht van maandag op dinsdag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een sturend laag in de buurt van Ierland zorgt in onze omgeving voor een zuidwestelijke aanvoer van maritiem, polaire lucht. De atmosfeer wordt door de dagelijkse gang onstabiel van opbouw en er kan er opnieuw een enkele bui tot ontwikkeling komen. Dinsdag verandert er weinig: 's nachts inzakkende buien en overdag opnieuw ontwikkeling van een enkele bui, waarbij de kans op onweer groter is dan vandaag, hetgeen veroorzaakt wordt door een overtrekkende hoogtetrog

Aan de westzijde van een groot sturend hoogtelaag op 500 hPa in de buurt van de Britse Eilanden zakt koude lucht naar het zuiden. Deze koude lucht manifesteert zich na een paar dagen als een afgesnoerd laag met een verbinding met het oorspronkelijke laag. In de loop van de periode verplaatst het afgenoerde laag zich richting Iberisch Schiereiland, terwijl het andere sturende laag zich meer naar het westen gaat begeven. Het betekent voor ons weer dat de invloed van cyclonaliteit mogelijk kleiner wordt en dat er een droge periode wordt ingeluid, waarbij de temperatuur op redelijk hoog niveau blijft. Het naar het westen verplaatsen van het sturend laag kan echter ook tot gevolg hebben, dat er een hoogtetrog boven onze omgeving aanwezig blijft, maar dat in 50 % van de EPS-leden een rug bepalend wordt voor ons weer. Gezien de EPS-ensembles lijken beide synoptische omstandigheden een even grote kans te maken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag overheerst de bewolking en kunnen er opnieuw enkele buien voorkomen. Het wordt ongeveer 19 graden en er staat een zwak tot matige zuidwestelijke wind, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Vanaf woensdag krijgen we te maken met een rustiger weertype. Een hogedrukgebied ligt uitgespreid over het grootste gedeelte van Centraal-Europa. Er staat dan meer zon op het programma in Nederland en de temperaturen lopen op tot 19 graden in het noorden en boven de 20 graden in het zuiden. In de middag kan een enkele bui ontstaan.

Hoewel de onzekerheid op de lange termijn toeneemt lijkt het donderdag mogelijk om 24 graden te halen. In het noorden en op de Wadden is het met 21 of 22 graden wel gedaan. Afgezien van een enkele bui lijkt het een prima lenteweek te worden.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Kans van ca. 50 % op het aanhouden van het licht wisselvallig weertype en een even grote kans op overgang naar een droog weertype met in beide gevallen temperaturen ruim boven de langjaargemiddelde waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.