Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 13-05-2009 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het noorden is het vandaag zonnig, al komen er vanmiddag wel een paar kleine stapelwolken voor. Naar het zuiden toe is er meer bewolking en waaruit in eerste instantie in het midden van het land wat lichte regen valt. Het wordt zo'n 19 à 20 graden. De oostenwind is daarbij meest matig, 4 Bft., aan de kust vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft.. Het weercijfer komt vandaag tot een 8.

Ook komende nacht hebben het midden en zuiden met wolkenvelden te maken en kan er wat regen vallen. Daar wordt het niet kouder dan een graad of 11. In het noorden is er weinig bewolking en koelt het af naar een graad of 7. De wind is oostelijk, zwak tot matig, 2-3 Bft., aan zee vrij krachtig, 5 Bft., en op de Wadden nog af en toe krachtig, 6Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Grootschalig gezien hebben we te maken met een diffluente blokkade waarbij het zwaartepunt van een bovenluchthoog (op 500 hPa) boven de Noorse Zee en het centrum van een 500hPa-laag zich boven Golf van Biskaje bevindt. Het hoog aan de grond ligt ook boven de Noorse Zee en trekt langzaam nog wat verder naar het noorden. Aan de zuidflank ervan wordt met een oostnoordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Het bijna W-O georiënteerde (golvende) polaire front, behorende bij het laag, ligt boven het noorden van Frankrijk (rond 50 NB). Het beweegt langzaam noordwaarts en komt boven België vanaf 700 hPa en hoger in een zadelgebied en beweegt daardoor nog maar zeer langzaam noordwaarts en neemt in betekenis af. Aan laag nabij de Pyreneeën trekt in de loop van de dag naar NO-Frankrijk en komt daar tot stilstand. In combinatie met thermische laagjes boven NW-Frankrijk ontstaat dan een thermische vore die morgen later op de dag boven België aankomt.

Een omegablokkade bevindt zich boven onze omgeving met de hogedrukas noordwest-zuidoost georiënteerd over ons land. Aan de grond vinden we de hogedruk boven de Noorse Zee en de lagedruk boven Frankrijk en de Golf van Biskaye. Het polaire front, behorend bij die lagedruk, ligt boven het Noord-Frankrijk/België. De komende dagen verschuift het blokkadepatroon wat naar het oosten en komt ons land onder cyclonale invloed. Lagedrukgebieden of uitlopers ervan, via de Britse eilanden, dringen door tot onze omgeving. Aanvankelijk zit de wind nog in de oosthoek, maar in de loop van het weekeinde komt de wind uit zuid(oost) of zuidwest.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Donderdag komt in het noorden ook sluierbewolking voor, maar de zon weet daar nog goed doorheen te breken. Elders bepaalt bewolking het weerbeeld en zal voornamelijk 's ochtends nog wat regen kunnen vallen. Het wordt ongeveer 20 graden. De wind is oostelijk, matig, 4 Bft., en aan de kust vrij krachtig, 5Bft.. In de middag neemt de wind in het zuiden wat in kracht af. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met maandag:

Vrijdag kan alleen de oost-geörienteerde wind stand houden. Het stabiele weer moet plaats maken voor bewolking en regen uit het zuiden. Het wordt dan minder warm. Met 11 graden is het wel gedaan.

In het weekend komen we in wat koelere lucht terecht. Het weer is verder vrij onberekenbaar. Zon en wolken wisselen elkaar af en hier kan er een bui voorkomen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (60-70%) op enigszins wisselvallig weertype (naast zon soms ook enkele (onweers)buien) en temperaturen iets boven de normale waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.