Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 11-05-2009 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend valt er vooral in het zuidoosten nog regen en daar blijft een groot deel van de dag de bewolking overheersen. Ook kan in het noordoosten nog een bui voorkomen. Elders schijnt van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen de zon en is het overwegend droog. In de avond klaart het ook in het zuidoosten op. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 16, maar op de Wadden blijft het enkele graden koeler. De noordoostenwind is boven land matig, 4, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. Het weercijfer komt tot een 7.

In de nacht van maandag op dinsdag is er weinig bewolking en daalt de temperatuur naar een graad of 6. De noordoostelijke wind verandert weinig in kracht.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een opbouwend hogedrukgebied boven de noordelijke Noordzee heeft een rug richting de Duitse Bocht en deze samen schuiven langzaam iets naar het noorden op. Aan de zuidflank wordt met een noordoost ruimend oost stroming polaire lucht aangevoerd. Het ZW-NO georiënteerde polaire front, maandag 00 UTC van Bretagne naar Zuid Limburg ligt vrijwel stationair. Gedurende maandag wordt de activiteit van het front minder omdat de stroming op hoogte geleidelijk diffluent wordt. Dinsdag activeert het front opnieuw boven onze zuidgrens.

De komende dagen vestigt zich boven onze omgeving een omegablokkade, de hogedrukas noordwest-zuidoost georiënteerd over ons land. Aan de grond vinden we de hogedruk noord van ons land en de lage druk ten zuidwesten. In het drukpatroon dringt de eerste dag een frontale storing op tot onze zuidgrens. In de loop van de week lijkt de blokkade steeds verder de geest te geven en dringen er lagedrukgebieden of uitlopers ervan, via de Britse eilanden, door tot onze omgeving. Gedurende de MD-periode waait er een aflandige wind uit oost tot noordoost. In de EPS-periode zit de hoogterug oost van ons land en een hoogtelaag boven de Britse Eilanden. Zo'n 30% van de leden laten het lagedrukgebied als vore ons land passeren.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Dinsdag overdag is het vrij zonnig, maar later neemt in de zuidelijke helft de bewolking toe en vooral in de middag en avond valt er van tijd tot tijd regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 16 in het zuiden tot 19 graden in het midden en oosten van het land. De wind draait naar het oosten en neemt boven land nog verder toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Woensdagochtend zijn er in het hele land buien. In de loop van de dag activeren de buien verder en kan het, vooral in het zuiden, ook onweren. Woensdagochtend is de oostenwind ook boven land vrij krachtig van kracht, 5 Bft., aan de kust zelfs krachtig, 6 Bft. Later draait de wind naar het zuiden en neemt in kracht af.

Ook de dagen daarna blijft het behoorlijk wisselvallig. Iedere dag vallen er, vooral in het zuiden pittige buien waarbij onweer niet uit te sluiten is. Het blijft wel vrij zacht met 17 tot 20 graden.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen iets boven de normale waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.