Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 08-05-2009 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. In de middag trekt een zone met buien van west naar oost over het land. De zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend toe naar vrij krachtig boven land, 5, en krachtig langs de kust, 6 Bft. In de middag draait de wind naar het westen en neemt daarbij kortdurend toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Er komen dan ook zware windstoten voor tot 85 km/uur. De middagtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Na passage van de zone met buien klaart het sterk op en daalt de temperatuur flink. Het weercijfer komt vandaag tot een 6.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er flinke opklaringen, blijft het droog en daalt de temperatuur naar ongeveer 6 graden.

Synoptische ontwikkeling:

Een actief laag ten noordoosten van Schotland trekt noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront trekt vrijdagmiddag tussen 13 en 16 UTC van west naar oost over ons land (in de ochtend voorafgegaan een oud, weinig actief koufront), Het front heeft een dubbelstructuur, de eerste band zorgt als gevolg van kou-advectie rond 700 hPa voor potentiële onstabiliteit. Na passage van de 2e band met convectie (binnen 1-2 uur) sterke dalende luchtbewegingen. Een paar uur later gevolgd door een hoogtetrog.

In een zuidwestelijke stroming passeert donderdag het polaire front, bestaande uit meerdere fronten, ons land vanuit het westen. het front blijft ten oosten van ons land slepen. Een golf in het front trekt zaterdag over het noordoosten van Frankrijk noordoostwaarts. Vanuit het complexe lagedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan snoert zondag een hoogtelaag af in zuidelijke richting, er vormt zich dan een dipoolpatroon aan de grond en een omega-blokkade op 500 hPa. De as daarvan is zuidoost-noordwest georiënteerd en ligt ten noordoosten van ons land. Maandag komen we onder invloed van de trog aan de zuidwestzijde. Rondom de trog trekken diverse storingen van het zuiden uit over ons land terwijl de stroming aan de grond oostelijk is. In de tweede helft van de week snoert een omvangrijk hoog op 500 hPa af in noordwestelijke richting. Een omvangrijk hoogtelaag trekt dan vanaf de Oceaan zuidoostwaarts en versterkt de trog boven Frankrijk, uiteindelijk vormt zich een langgerekt hoogtelaag met de as op ongeveer 50 NB terwijl op de noordelijke Atlantische Oceaan een gordel van blokkerende hogedrukgebieden blijft liggen. Wij blijven dan onder uitgesproken cyclonale invloed verkeren.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Zaterdag overdag zijn er eerst perioden met zon, in de middag neemt de bewolking toe en valt in het zuidoosten wat regen. De wind is eerst matig, zuidwestelijk, 4 Bft., in de middag is de wind zwak, 1-2 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met woensdag:

Zondag is het weer vergelijkbaar met dat op zaterdag. Ook dan blijft het overwegend droog en schijnt geregeld de zon. Zelfs de temperatuur blijft op een gelijkwaardig niveau. Vanaf dinsdag neemt de kans op buien weer toe. Wel wordt het dan iets warmer.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (80%) op aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen rond of boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.