Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

olgende update: 16-04-2009 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend worden opklaringen afgewisseld door enkele wolkenvelden en op de meeste plaatsen is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 8 en 12 graden en de oostenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft. of minder en in het Waddengebied blijft de wind (vrij)krachtig, 5 a 6 Bft.. In het zuiden is de wind zwak, 1-2 Bft., en meest tussen zuid en west.

In de loop ochtend trekt van het zuiden uit dikkere bewolking langzaam naar het noorden. In het zuiden valt later in de ochtend, maar vooral in de middag van tijd tot tijd buiige regen (met een toenemende kans op onweer), terwijl in de rest van het land in de loop van de middag en avond enkele onweersbuien kunnen ontstaan. In het bewolkte zuiden wordt het ongeveer 16 graden, terwijl het in het noorden met zon nog een graad of 22 wordt. De wind is meest oostelijk, zwak tot matig, 2-3 Bft., aan de noordkust nog steeds vrij krachtig tot krachtig. In het zuiden is de wind zwak en veranderlijk. Het weercijfer komt vandaag tot een 7.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben we te maken met vrij veel bewolking en buiige regen, soms met een klap onweer. Het uiterste noorden blijft mogelijk wat droger. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De wind is in het noorden oost tot noordoost, matig, 3-4 Bft., en in het Waddengebied (vrij)krachtig, 5 a 6 Bft.. In het midden van het land is de wind zwak en veranderlijk, 1-2 Bft., en in het zuiden is de wind zuidwest tot west, zwak tot matig, 2-3 Bft. of minder.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied bevindt zich ten westen van Frankrijk. Het bijbehorende golvende frontale systeem ligt boven Noord-Frankrijk. Hier vooruit wordt met een zuidoostelijke bovenstroming warme continentale lucht aangevoerd die op hoogte onstabiel is. Het frontale systeem trekt heel langzaam N-waarts en bereikt rond donderdagmiddag het zuiden van het land om vervolgens zeer traag verder te trekken. Donderdagavond ligt het frontale systeem vrijwel stationair W-O georiënteerd boven de zuidelijke helft van ons land. Voor de frontale zone uit ligt nog een thermische vore waarop vooral later vandaag mogelijk buien getriggered worden. Een hoog bij IJsland zorgt ervoor dat de verplaatsing van de vore/het koufront boven ons land stagneert. Vrijdag ontstaat in de frontale zone boven Duitsland een laag, dat opvullend naar het oosten trekt. Hierdoor trekt de frontale zone weer langzaam zuidwaarts en komt zaterdag 00 UTC weer boven het uiterste zuiden terecht.

Een hoogtelaag ligt bij aanvang van de periode boven de golf van Biskaje. Een hoogterug ligt van centraal Europa richting IJsland. Een frontaal systeem dat aan de oostflank van het laag noordwaarts trekt, bereikt later vandaag het zuiden van ons land. Door drukstijgingen ten noorden van ons land stagneert het front vrijdag boven onze omgeving en neemt het in het weekeinde sterk in activiteit af. Het front blijft dan echter nog wel in de buurt liggen. Een hoog aan de grond komt in het weekeinde boven de Oostzee te liggen met een uitloper richting de Noordzee. Na het weekeinde blijft de hogedrukinvloed overheersen, maar geleidelijk schuift de zone van hogedruk iets zuidwaarts. Hierdoor kunnen in de tweede helft van de week oceaanstoringen geleidelijk meer invloed gaan uitoefenen op het weer in Nederland.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Vrijdag overdag hebben we nog steeds te maken met vrij veel bewolking en buiige regen, soms met een klap onweer. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De wind is in het noorden oost tot noordoost, matig, 3-4 Bft., en in het Waddengebied (vrij)krachtig, 5 a 6 Bft.. In het midden van het land is de wind zwak en veranderlijk en in het zuiden is de wind zuidwest tot west, zwak tot matig, 2-3 Bft. of minder. Het weercijfer komt dan tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Het weekeinde ziet er wat aardiger uit. De temperatuur krabbelt weer wat op naar waarden op zaterdag tussen 15 en 17 graden. Op zondag loopt het kwik naar verwachting op naar 17 tot 19 graden. Op beide dagen is er naast bewolking ook de zon te bespeuren. Daarnaast is er in de middag kans op een bui.

Na het weekeinde is de kans op neerslag klein. Later in de week lijkt het weer iets koeler te worden, maar met 15 graden blijft het nog redelijk zacht.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (rond 70%) op licht wisselvallig weer met vooral aanvankelijk temperaturen boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.