Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 14-09-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De ochtend begint met een afwisseling van zon en enkele buien waarbij aan de kust onweer voor kan komen. Aan het einde van de ochtend neemt de bewolking en de buiigheid van het noorden uit toe, in de kustprovincies kan er lokaal veel regen vallen. De zuidwestelijke, langs de kust westelijke wind is matig, 3-4 Bft., aan de kust af en toe krachtig, 6 Bft.. In de loop van de middag draait de wind overal naar het noordwesten en neemt langs de kust toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Mogelijk komen dan langs de zuidwestkust plaatselijk windstoten van rond 75 km/u voor. Het wordt niet warmer dan 14 tot 16 graden. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende avond en nacht beperken de buien zich tot de kust en klaart het landinwaarts op. In het midden en zuiden kan dan plaatselijk een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 12 graden in het Waddengebied en 6 graden landinwaarts. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit zuid tot zuidwest. Aan de kust is de wind westelijk, matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogtetrog boven Engeland en Ierland trekt zuidoostwaarts en trekt in de nacht en ochtend over het land (T500 -27 C). De trog wordt gevolgd door een NO-ZW georienteerde occlusie die momenteel boven het midden van de Noordzee ligt, het noorden van het land aan het einde van de ochtend bereikt en het zuidoosten aan het einde van de middag verlaat. Tot passage van de occlusie is de stroming west tot zuidwest, na passage noordwestelijk. Vrijdagochtend bereikt een NO-ZW georienteerde hoogtetrog het westen en trekt gedurende de dag langzaam oostwaarts over het land. De koudste lucht (-27 C) gaat ruim ten zuiden van ons land langs. Aan de grond is sprake van een zwakke trog die gedurende de ochtend en middag oostwaarts over het land trekt. Een volgende trog bereikt het westen aan het einde van de middag.

Een hoogtelaag boven onze omgeving blijft tot en met dinsdag aanwezig. Ook aan de grond is dan sprake van lagedruk, al neemt met het wegtrekken van het grondlagedrukgebied boven Zuid-Zweden de cyclonale invloed in onze omgeving wel langzaam af. Een Atlantische hoogterug trekt langzaam oostwaarts en komt, in betekenis afnemend, op donderdag 21 september tot stilstand boven of net ten westen van onze omgeving. Het hoogtelaag verplaatst zich dan naar Duitsland. Aan de grond is dat terug te vinden als een zich uitbreidende rug vanuit het Azorenhoog. Ook na het weekend van 23 en 24 september is in het bovenluchtpatroon in veel ensembleleden sprake van hogedrukinvloed; vanaf dinsdag 26 september zou zich zelfs een apart hogedrukfiliaal kunnen ontwikkelen in onze omgeving. Echter, een terugkeer naar een cyclonaal bovenluchtpatroon is, gezien een minderheid van de ensemblemembers niet geheel uit te sluiten.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er na het optrekken van mist en lage bewolking opklaringen aanwezig. Verspreid over het land komt er een enkele bui tot ontwikkeling. In de avond neemt het aantal buien in het noordwesten toe. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind is zuidwestelijk, matig, 3-4, in het noordelijk en later westelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., en draait daar later naar west. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Het weekend ziet er voorzichtig aan iets beter uit. Vooral op zaterdag trekken enkele buien over het land, met lokaal kans op onweer. Zondag is het meestal droog en is de zon vaker te zien dan op zaterdag. De wind is slechts zwak tot matig, 2-3 Bft., en de temperatuur stijgt naar 16 graden op zaterdag en 17 op zondag.

Het vooruitzicht naar volgende week laat licht wisselvallig weer zien, waarbij het beduidend minder nat is dan deze week. Ook is het rustig septemberweer met regelmatig zon. Het kwik ligt eerst rond 16 graden en later in de week rond 17 graden. Daarmee kruipt de temperatuur iets omhoog richting normale waarden voor de tweede helft van september.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een vrij grote kans op droog weer (70%) met maximumtemperaturen rond of net onder normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.