Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 13-09-2017 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het wisselend bewolkt en met name in het noorden komt nog een enkele bui voor. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig, 6 Bft. .

Komende nacht neemt de bewolking snel toe en gaat het van het westen uit regenen. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 11 graden. De westelijke tot zuidwestelijke wind trekt fors aan. Boven land komt een vrij krachtige wind te staan, 5, langs de kust en boven het IJsselmeer een harde tot stormachtige wind, 7-8 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Vanavond passeert een zwakke rug zowel op hoogte als aan de grond. Ondertussen diept een laag boven de Atlantische Oceaan snel uit (tegen rapid-cyclogenesis aan) onder invloed van de linkeruitgang van een stevige jet (70-80 m/s). Dit laag wordt woensdagochtend en -middag boven de Noordzee (09 UTC 976 hPa) verwacht met aan de zuidflank een fors windveld. Het warmtefront van een occluderend frontaal systeem bereikt in de loop van vannacht de westelijke kustprovincies. De warme sector is slechts smal, het koufront passeert namelijk al in de eerste helft van de ochtend. Hierop loopt ook nog een kortgolvige bovenluchttrog in. Aan de zuidpunt van de ingedraaide occlusie net noord van de Wadden komt een stevige low level jet te staan (ca. 75 kn op 900 hPa, mogelijk sting jet). Deze zou voor extra impulsuitwisseling kunnen zorgen. Het laag trekt woensdagavond verder richting Scandinavie zodat de wind vanuit het zuidwesten geleidelijk gaat luwen. Op woensdagavond positioneert een ZW-NO georiënteerde grootschalige bovenluchttrog zich boven Engeland, de trogas hiervan komt donderdagochtend tegen onze kust aan te liggen. Tenslotte schuift er woensdagavond en donderdagnacht nog een golf in het polaire front net ten zuiden van ons land oostwaarts.

Een hoogtelaag ligt aan het begin van de periode boven Zweden en verplaats zich langzaam noordoostwaarts. Een hoogtetrog vanuit dit laag blijft boven onze omgeving liggen, terwijl een scherpe hoogterug zich boven de Atlantische Oceaan opbouwt. In de trog ontwikkelt zich in het weekend een nieuw hoogtelaag boven onze omgeving, wat zich maar langzaam zuidwaarts verplaatst. De hoogterug kantelt en ligt midden volgende week ZW-NO georiënteerd boven de Noordzee, om vervolgens oostwaarts over Nederland te bewegen. Aan het einde van volgende week positioneert zich een hoogtetrog boven de Britse Eilanden. Aan de grond bevindt zich ook een laag boven Scandinavië, deze trekt langzaam noordoostwaarts. Daarna worden er tussen het grondlaag boven Scandinavië en de opbouwende rug boven de Atlantische Oceaan buien aangevoerd met een eerst westelijke en later noordelijke stroming. Midden volgende week breidt zich tijdelijk een rug van hoge druk uit boven onze omgeving. Aan het einde van volgende week beweegt er een lagedrukgebied richting de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen wordt een onstuimige dag. De zuidwestelijke tot westelijke wind neemt nog verder toe. In de ochtend en middag is er langs de kust en op het IJsselmeer grote kans op storm, 9 Bft., in het Waddengebied mogelijk kortstondig zware storm, 10 Bft.. In het westelijk en noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer kunnen dan zeer zware windstoten van 100-120 km/uur voorkomen. Landinwaarts staat een krachtige wind met zware windstoten van 75-90 km/uur. In de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit geleidelijk af. Verder regent het in de ochtend, in de middag klaart het op en komt er nog een enkele bui voor. In de avond neemt de buiigheid opnieuw toe. Het wordt 's middags een graad of 16. Het weercijfer komt tot een 2.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag staan weer talrijke buien op het programma, mogelijk met lokaal onweer. Zeker in de middag kan het af en toe flink doorplenzen. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is minder hard dan morgen, maar blaast wel behoorlijk door. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Met een middagtemperatuur van amper 14 graden is het circa vijf graden te koud voor de tijd van het jaar.

Ook vrijdag is het buiig en kan het soms onweren. Tussendoor schijnt soms de zon. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en het wordt 15-16 graden. De zuidwestenwind is matig, 3 Bft., in de avond en nacht zwak, 2 Bft..

Het weekend verloopt wisselvallig met een aantal buien, maar ook zeker zonnige perioden. Waarschijnlijk is er op zondag iets meer zonneschijn dan op zaterdag. De middagtemperatuur ligt rond 16 graden.

Het vooruitzicht naar volgende week laat licht wisselvallig weer zien, waarbij het beduidend minder nat is dan deze week. Met maxima van 16-18 graden kruipt de temperatuur iets omhoog richting normale waarden voor de tweede helft van september.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk wisselvallig, maar een geleidelijk toenemende kans op een overgang naar rustig en droog weer (40% aan het einde van de periode). Grote kans (70-80%) op temperaturen onder normaal, later in de periode mogelijk oplopend rond normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.