Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

37

Volgende update: 18-07-2017 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is vanavond op de meeste plaatsen zonnig en de wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit noordelijke richtingen. Komende nacht is er op de meeste plaatsen weinig bewolking aanwezig, alleen in het zuidoosten kunnen nog wolkenvelden voorkomen. Er is kans op enkele mistbanken in het noorden. De temperatuur daalt in het noorden naar 9 graden, in het zuiden wordt het ongeveer 14 graden. De wind is zwak, 1-2 Bft., in Zeeland matig, 3-4 Bft., en komt uit richtingen tussen noordoost en oost.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een zwak koufront ligt net ten zuidoosten van het land waardoor het gehele land zich met een noordelijke stroming in de polaire lucht bevindt. Een hogedrukgebied met centrum boven het noordwesten trekt vanaf vanavond langzaam (noord)oostwaarts en verlaat dinsdag in de loop van de dag het noorden van de FIR. Onder invloed van een noordwaarts verplaatsend (thermisch) laag boven het Iberisch schiereiland en de Golf van Biskaje wordt boven onze omgeving de stroming geleidelijk zuidoost tot zuid. Hierdoor keert het koufront dinsdagavond en in de nacht naar woensdag langzaam in noordwaartse richting terug als warmtefront en vindt sterke warmte-advectie (vooral rond 850 hPa) plaats. Een gebied met maxima in WA en vorticiteitsadvectie (zwakke kortgolvige hoogtetrog) lijken in de nacht naar woensdag net ten westen van ons land langs te trekken. Woensdagmiddag en -avond passeert vanuit het zuidwesten een (thermische) vore waarop de stroming in de loop van de dag van zuidoost naar zuidwest draait. Op enige hoogte vindt dan opnieuw warmte-advectie (thetaW850 ca. 18 C) plaats en 's avonds is er tevens de passage van een nieuwe kortgolvige hoogtetrog. Deze overlap van onstabiliteit en dynamische forcering zou in potentie zware convectie op kunnen leveren.

Een hoogterug ligt met de as van zuidoost naar noordwest en beweegt langzaam noordoostwaarts. Een hoogtelaag beweegt intussen richting IJsland en bijbehorende trog strekt zich uit tot over de Golf van Biskaje. De trogas, met aan de grond een koufront, zwaait donderdag van zuidwest naar noordoost over het land. Hier vooruit passeert aan de grond een thermisch laag. Na passage komt er een licht golvende zonale stroming op gang op of noord van onze breedte. Zondag gaat het IJslandse hoogtelaag op verplaatsing richting Zuid-Noorwegen. De zonale stroming begint dan sterker te golven en een uitdiepende randstoring koerst richting de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met sluierbewolking waar de zon nog wel regelmatig doorheen schijnt. In het Waddengebied kunnen wolkenvelden vanaf zee binnendrijven. In de avond is een zeer lokale onweersbui in het uiterste zuid(oost)en niet helemaal uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 22 graden in het Waddengebied en in Delfzijl en tot mogelijk 28 graden in het zuiden. Er staat een matige oostenwind, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag wordt het tropisch warm. In de ochtend is het vrij zonnig en wordt het 24-27 graden. In de middag wordt het in de zuidoostelijke helft met 30 graden tropisch. In Limburg, Zuidoost-Brabant en de Achterhoek kan het 31-33 graden worden. In het westen en noorden liggen de maxima op 28-29 graden, maar ook in de duingebieden wordt het tropisch. Op de Waddeneilanden liggen de maxima rond 27 graden, Delfzijl komt tot 29 graden.

In de middag verschijnen vanuit het zuidwesten wolkenvelden, maar op veel plaatsen is het dan nog droog. In de late middag en in de avond kunnen verspreid over het land regen- en onweersbuien ontstaan. Daarbij is kans op stevige buien met hagel en zware windstoten. Ook in de nacht naar donderdag zijn er buien. De oostenwind is in de ochtend matig, 3-4 Bft., later zuidoost, in de avond zwak, 2 Bft..

Donderdag is de warmte voorbij en wordt het 22 graden in Delfzijl en aan de kust en tot 24 graden in het oosten. Er zijn vrij veel wolkenvelden met kans op een bui en zo nu en dan zon. In de middag maakt het oosten kans op een klap onweer. In de avond verdwijnen de buien geleidelijk en is het wisselend bewolkt. De wind is gedraaid naar de westhoek en is matig, 3-4 Bft..

De dagen daarna is het licht wisselvallig met wolkenvelden, zonnige perioden en zo nu en dan een bui. De middag temperatuur ligt tussen 22 en 24 graden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met maxima onder normaal, richting het einde van de maand een kleine kans (20-30%) op een meer zomers weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.