Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

05

Volgende update: 17-07-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het zuiden is het bewolkt en valt er regen en motregen. Van het noorden uit klaart het steeds verder op. In de opklaringen komen eerst nog lokaal enkele mistbanken voor. De temperatuur loopt in het noorden op naar 20 graden en in het midden en oosten naar ongeveer 23 graden. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., overwegend westelijk in het noorden, elders noordoostelijk. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht is er op de meeste plaatsen weinig bewolking aanwezig, hoewel in het zuidoosten nog wel wolkenvelden voorkomen. Er is kans op enkele mistbanken. De temperatuur daalt in het noorden naar 9 graden, in het zuiden wordt het ongeveer 14 graden. De wind is zwak, 1-2 Bft., in Zeeland matig, 3-4 Bft., en komt uit richtingen tussen noordoost en oost.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een zwak ONO-WZW georiënteerd koufront ligt rond 04 UTC boven het zuidoosten van het land. Het koufront trekt langzaam verder zuidwaarts. Doordat het koufront golft duurt het vervolgens tot halverwege vanmiddag alvorens het koufront het zuidoosten verlaat. Noord van het koufront bevindt zich drogere lucht met Td rond 11 graden, ten zuiden ervan Td=17 graden. Een hogedrukgebied boven Ierland krijgt een uitloper richting het noorden van het land. Aan de noordflank hiervan trekt een zwak frontaal systeem (actueel zuid van Groenland) eveneens oostwaarts. Hierdoor wordt met name boven het noorden van de FIR weer iets warmere luchtmassa aangevoerd. Het hogedrukgebied trekt vanaf vanavond oostwaarts en wordt uiteindelijk een hoog boven Polen met een uitloper richting het noorden van de FIR, die vervolgens noordoostwaarts beweegt. Hierdoor keert het koufront in noordwaartse richting terug als warmtefront. Van het zuiden uit komt het land weer in de tropische luchtmassa terecht. Een lagedrukgebied nabij Groenland koerst intussen richting IJsland. Aan de oostflank van bijbehorend koufront ontstaat in de loop van dinsdag een thermische vore boven Frankrijk die noordoostwaarts trekt.

Een hoogterug ligt met de as van zuidoost naar noordwest en beweegt langzaam noordoostwaarts. Een hoogtelaag beweegt intussen richting IJsland en bijbehorende trog strekt zich uit tot over de Golf van Biskaje. De trogas, met aan de grond een koufront, zwaait donderdag van zuidwest naar noordoost over het land. Hier vooruit passeert aan de grond een thermisch laag. Na passage komt er een licht golvende zonale stroming op gang op of noord van onze breedte. Zondag gaat het IJslandse hoogtelaag op verplaatsing richting Zuid-Noorwegen. De zonale stroming begint dan sterker te golven en een uitdiepende randstoring koerst richting de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is er vrij veel sluierbewolking waar de zon doorheen schijnt. In het Waddengebied kunnen wolkenvelden vanaf zee binnendrijven. De middagtemperaturen lopen uiteen van 21 graden in het noorden tot mogelijk lokaal 27 graden in het zuiden. Er staat een matige oostenwind, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag doet er nog een schepje bovenop. De wind draait naar het zuiden en het wordt tropisch warm. In het zuiden van het land worden temperaturen van 33 à 34 graden verwacht. Ook in het midden van land kan het 30-32 graden worden. Ook in de rest van het land is het met 28-30 graden behoorlijk warm. In onze omgeving wordt het zo'n 30 graden.

Bij deze hoge temperaturen is het bovendien flink zonnig. Hooguit enkele sluierwolken of wolkenvelden trekken voor de zon langs. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe. Mogelijk zijn de buien stevig van aard en kunnen ook zware windstoten en hagel voorkomen. De buien trekken gedurende de avond en nacht verder noordoostwaarts.

Door de bewolking en buien koelt het weinig af. De minimumtemperatuur komt in de nacht uit op 18-20 graden en daarmee is het zwoel.

De dagen daarna is het gedaan met de ergste hitte. Donderdag komt het kwik uit tussen 22 en 25 graden en ook vrijdag mogen we deze maxima verwachten. Hierbij is op donderdag gedurende de hele dag kans op (onweers)buien. Bovendien is er meer bewolking dan zonneschijn. Vrijdag lijkt een betere dag te worden met minder buien en meer zon. In het weekend blijft het weerbeeld hetzelfde met enkele buien, een mix van zon en stapelwolken. Met maxima van 22-25 graden is het iets warmer dan normaal.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met maxima onder normaal, richting het einde van de maand een kleine kans (20-30%) op een meer zomers weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.