Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

 

01

Volgende update: 27-05-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het wordt vandaag een zeer warme en zonnige dag. De maximumtemperaturen lopen uiteen van ongeveer 25 graden op de Wadden, 29 graden in Delfzijl en tot lokaal 33 graden in Noord-Brabant en Limburg. Aan het einde van de middag en vanavond neemt in het zuidwesten de bewolking toe en zou daar een enkele (onweers)bui kunnen ontstaan. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en vlagerig van karakter, aan het einde van de middag en in de avond draait de wind van het westen uit naar een westelijke richting. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en neemt de kans op enkele onweersbuien toe. De minimumtemperatuur ligt rond 16 graden. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit een overwegend zuidwestelijke richting.

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven Duitsland trekt oostwaarts en met een zuidoostelijke stroming wordt droge en zeer warme lucht aangevoerd. Een bovenluchtlaag met vlak grondlaag nabij zuidwest-Engeland trekt noordwaarts over de Britse Eilanden, bijbehorende vore (gepaard gaande met vochtiger lucht Td ~15 C) bereikt het zuidwesten van ons land in de namiddag en trekt in de avond oostwaarts over het land. Bij het laag loopt ook een zwak koufront mee (ThetaW-950 ~15 C) dat later in de avond vanuit het zuidwesten het land binnentrekt. Door een zwakke, kortgolvige hoogtetrog (300/500 hPa) lijkt er in de nacht naar zondag een stabiele golf in het front te slaan zodat het front zondag boven de zuidoostelijke helft van het land blijft slepen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een nieuw laag boven de Golf van Biskaje, welke zondag noordwaarts richting Britse Eilanden beweegt. Dit zorgt ervoor dat het koufront in de loop van zondag en in de nacht naar maandag weer als warmtefront noordwaarts over ons land gaat trekken.

Op maandag 29 mei zorgt relatieve hoge druk boven midden-Europa en een omvangrijke vore net ten westen van ons voor een zuidelijke aanvoer van zeer warme lucht. Na de (mogelijk buiige) doorkomst van de vore en een frontaal systeem in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag wordt met een westelijke stroming beduidend koelere lucht aangevoerd. Vanaf woensdag zien we de ontwikkeling van een tijdelijke hoogterug boven onze omgeving met opnieuw droog weer en oplopende temperaturen. Op zaterdag 3 juni passeert er een vore en frontale zone die de overgang naar gematigder temperaturen markeren. In een licht meanderende zuidweststroming worden vervolgens diverse laagjes met niet al te actieve storingen richting onze omgeving getransporteerd, steeds onderbroken door een tijdelijke uitloper van hoge druk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er flinke perioden met zon met in de ochtend vooral in het oosten mogelijk nog een enkele plaatselijke (onweers)bui. In de loop van de middag neemt in het zuidoosten de kans op een onweersbui weer toe, mogelijk met hagel en windstoten. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Het wordt iets minder warm dan vandaag met middagtemperaturen die uiteenlopen van 20 graden langs de kust, 24 graden in Delfzijl en tot 26 graden landinwaarts. In het zuidoosten en oosten kan het lokaal nog 30 graden worden. De wind is eerst zwak, 1-2 Bft., zuidwestelijk, in de loop van de dag draait de wind naar west tot noordwest en wordt dan zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag wordt het nog één keer flink warm met 25 tot 28 graden in het noorden en westen van het land en 29 tot 31 in de zuidoostelijke helft. In het oosten van Brabant en in delen van Limburg en de Achterhoek kan het 32 graden worden. In de ochtend zijn er enkele wolkenvelden, maar daarna gaat de zon flink schijnen. De wind is meest matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuiden tot oosten.

Later in de middag neemt in het zuidwesten de bewolking toe. In de avond kan in het zuidwesten een onweersbui ontstaan die daarna richting het midden van het land trekt. Later op de avond kan op meer plaatsen een bui ontstaan en daarbij kan onweer voorkomen. In het oosten en zuidoosten blijft het lang droog.

Dinsdag is de echte warmte voorbij en wordt het 18 tot 22 graden in de kustprovincies, 21 graden in Delfzijl en 23 tot plaatselijk 25 graden in de rest van het land. Er zijn dan wolkenvelden en zonnige perioden. In de ochtend kan plaatselijk wat regen vallen. In de middag blijft het in het westen droog. In het oosten is kans op een paar buien, maar zonder onweer.

De dagen daarna verandert weinig aan de temperatuur en daarmee is het iets warmer dan normaal. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en het blijft op een enkele bui na droog.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Neerslagkans toenemend naar 60% met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.