Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

35

Volgende update: 27-05-2017 om ± 09:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De zon schijnt ook vanavond nog volop. Op de oostelijke Waddeneilanden is nog bewolking en lokaal ook mist aanwezig. De temperatuur blijft vanavond nog lang boven de 20 graden, aan de kust enkele graden lager. De oostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., in de kustgebieden mogelijk even vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht is het helder maar in het uiterste noordoosten is opnieuw kans op lage bewolking en lokaal mist. Het koelt niet veel verder af dan tot 14 graden. De wind is oostelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven de Duitse Bocht trekt oostwaarts, de stroming draait van oostelijk naar zuidelijk. Zaterdag trekt een lagedrukgebied over de Britse Eilanden noordoostwaarts. Een convergentielijn bij dit laag bereikt zaterdagavond het ZW, het bijbehorende koufront (ongeveer Theta-w 850 hPa=14-15C) bereikt zondagochtend het noordwesten en trekt zuidoostwaarts.

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa trekt oostwaarts weg waarna er boven Nederland sprake is van een zuidelijke stroming die steeds warmere lucht aanvoert. Een zwak koufront boven de westkust trekt in de loop van zondag langzaam noordwaarts. Dit wordt veroorzaakt door een ontwikkelend lagedrukgebied boven Spanje dat noordwaarts trekt en op maandag via onze omgeving richting Scandinavie trekt. Hierdoor komt Nederland maandag dieper in de warme lucht terecht. Wanneer het laag ten noordoosten van ons land ligt trekt het hiervoor genoemde front op maandagavond als koufront oostwaarts over onze omgeving. Hierna bouwt dinsdag 30 mei een zwakke rug op boven onze omgeving die tot in het weekend aanwezig blijft. Deze rug wordt donderdag tijdelijk onderbroken door passage van een zwak front. Aan de voorzijde van dit front wordt op donderdag tijdelijk warmere lucht aangevoerd.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Zaterdag overdag wordt het opnieuw zonnig en warm tot zeer warm. De middagtemperatuur bereikt op veel plaatsen een tropische 30 graden. Tegen de avond neemt in het zuidwesten de bewolking toe en zou daar een enkele (onweers)bui kunnen ontstaan. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag zijn er zonnige perioden en velden hoge bewolking. In de kustprovincies is het door een matige westen- tot noordwestenwind, 3-4 Bft., minder warm met maxima van 22 tot 25 graden, Delfzijl komt tot 23 graden. In het midden van het land wordt het 26-27 graden. In het zuiden en oosten kan het 28 tot 30 graden worden en daar is de kans het grootst dat in de middag of avond een onweersbui ontstaat. De wind blijft overdag nog een tijd zuidwestelijk. Doordat de lucht veel vochtiger is dan op zaterdag is het drukkend warm.

Maandag kan het in het zuidoosten met 29-31 graden nog één keer tropisch warm worden. In de kustgebieden is het 20-24 graden en in de rest van het binnenland is het met 25-28 graden zomer. Het is iets zonniger dan op zondag, maar later in de middag en in de avond maakt het hele land kans op enkele regen- of onweersbuien.

Vanaf dinsdag is de echte warmte voorbij, maar met 18 graden aan de kust tot 25 in het zuidoosten van het land is het nog steeds warmer dan normaal. Wolkenvelden worden afgewisseld met zon en daarbij is kans op een enkele bui.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig en een grote kans op temperaturen rondom of iets boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.