Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

40

Volgende update: 20-05-2017 om ± 09:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is overwegend bewolkt en er valt vooral in het oosten en noorden af en toe regen of motregen. In het zuiden komen er enkele opklaringen voor, maar valt er lokaal ook een bui waarbij onweer mogelijk is. In de loop van de avond en nacht wordt het overwegend droog en breiden de opklaringen zich verder noordwaarts uit. De wind is meest matig, 3-4 Bft., en langs de noordwestkust en op het IJsselmeer aanvankelijk nog (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De minimumtemperatuur ligt komende nacht rond 9 graden en in het binnenland wordt de wind dan zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een klein lagedrukgebied nabij het uiterste noorden van het Nederlandse FIR gebied trekt noordwestwaarts en bereikt Schotland zaterdagmiddag. Bijbehorend NNW-ZZO georiënteerd golvend koufront ligt net over de grens in Duitsland. Dit front trekt noordwaarts en ligt zaterdagochtend W-O georiënteerd net noord van het FIR gebied. Een NW-ZO georiënteerde occlusie ligt momenteel boven het midden van het land, trekt noordwaarts en verlaat het land komende nacht. Beide frontale systemen zijn inmiddels, zeker als gekeken wordt naar de neerslag, verworden tot 1 brede frontale zone. Een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog (temperaturen op 500 hPa rond -28 graden Celsius) boven Frankrijk en het westen van Engeland trekt noordwaarts, ligt zaterdagmiddag en avond boven het midden van het land en verlaat het noorden in de avond. Na passage van deze hoogtetrog bouwt een hoog boven Frankrijk zich verder op boven onze omgeving.

Begin volgende week bevindt het aandachtsgebied zich aan de westflank van een hoog boven Duitsland, in een maritiem polaire luchtsoort. Een laag ten noordwesten van Ierland trekt rond dinsdag oostwaarts richting Scandinavië. Een bijbehorende occlusie, gevolgd door het golvende polaire front, bereikt ons land in de loop van dinsdag en woensdag bevindt het polaire front zich in onze omgeving. Vanaf donderdag stelt zich tijdelijk een zwakke noordelijke stroming in van polaire lucht met hoge druk boven de Britse Eilanden, ook op hoogte. De hoogterug verplaatst zich volgens de operationele run in het wekeend van 27/28 mei oostwaarts, terwijl een hoogtelaag ten zuiden van Groenland naar het zeegebied ten westen van Portugal trekt. In de onderste niveaus vormt zich dan een gordel van hoge druk ten noordoosten van ons land. Hierdoor wordt de aangevoerde lucht geleidelijk weer warmer.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met zon. In de loop van de ochtend ontstaan landinwaarts enkele buien, plaatselijk met onweer. In de middag neemt de buienactiviteit in het westen geleidelijk af. In de loop van de avond wordt het overal droog. De middagtemperatuur ligt rond de 17-18 graden en de zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft., aan zee eerst matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag schijnt in de ochtend op verschillende plaatsen de zon. Er ontstaan stapelwolken en de middag verloopt wisselend bewolkt. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 17 tot 19 graden in de kustgebieden, 20 in het binnenland en in het zuidoosten kan het 22 graden worden. De zuidwestenwind is slechts zwak tot matig, 2-3 Bft..

Maandag is het vrij zonnig met wat sluierbewolking. De zuidoostenwind voert zacht lucht aan waardoor de temperatuur enkele graden stijgt. In grote delen van het land wordt het 23-24 graden en in het zuiden en zuidoosten kan het met 25-26 graden zomers warm worden. Op de Wadden en in Delfzijl wordt het 21 graden.

De warmte is helaas van korte duur. Dinsdag wordt het nog 19 graden, maar de dagen daarna daalt de temperatuur naar vrij normale waarden van 15 tot 18 graden. Er is dan meer bewolking en daarbij kunnen we ook enkele buien verwachten.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk een grote kans (70%) op een overwegend droog weertype met af en toe zon en temperatuur rond of iets beneden normaal. In de loop van de periode neemt de kans op een wisselvalliger weertype toe naar 50-60%. Daarbij is er een grote onzekerheid in de temperatuur.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.