Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

01

Volgende update: 15-02-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er opnieuw veel ruimte voor de zon, maar vanmiddag en vanavond trekken er wolkenvelden over. In de avond van het zuidwesten uit valt wat lichte regen. Het wordt zacht met maxima van 8 graden in het noorden, 10 graden in Delfzijl en tot 15 graden lokaal in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., wordt zuidelijk. Het weercijfer komt tot een 10.

Komende nacht wordt het bewolkt en komt er plaatselijk mist voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de minimumtemperatuur ligt rond de 4 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., langs de noordwestkust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidwestflank van een hoog met de as van Noorwegen naar de Balkan voert een zuidoostelijke stroming vrij droge lucht aan. Het zwaartepunt van het hoog komt geleidelijk aan meer boven Centraal- en Zuidoost-Europa te liggen, waardoor de stroming meer zuid en in de loop van de periode zuidwestelijk wordt. Aan het eind van de middag bereikt een frontale zone het zuidwesten van ons land en trekt langzaam oostwaarts. Donderdagochtend blijft het front enigszins slepen nabij het zuidoosten van het land. Een zwak stabiel golfje die langs het frontvlak beweegt doet de activiteit dan wat opleven. Achter het front is de aangevoerde lucht vochtiger (hogere dauwpunten) met kans op mist en in het zuidoosten kans op een lichte bui. Op de Noordzee trekt donderdagmiddag en donderdagavond nog een deel van de ingedraaide occlusie net ten noorden van ons land naar het oosten.

Het blokkerende hoog dat voor rustig weer en tamelijk koude nachten zorgde, verplaatst zich richting Oost-Europa waardoor zijn invloed op ons weer verdwijnt. Het hoog maakt plaats voor een hoogtelaag dat zaterdag op zijn beurt weer plaats maakt voor een nieuwe hoogterug. Deze meanderende 500 hPa-patroon (lopende Rossbygolf) verdwijnt en maakt plaats voor een licht golvende zonale weststroming aan de noordflank van het Azorenhoog. Het gevolg is dat er de eerste dagen frontale storingen overtrekken, terwijl er in het weekeinde een tijdelijk adempauze in de storingen wordt berekend. Na het weekeinde trekken opnieuw van tijd tot tijd frontale zones over ons land en soms i.c.m. randstoringen. Het gaat geregeld gepaard met een forse toename van de wind.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen blijft het tamelijk bewolkt, nevelig met lokaal ook mist. Vooral in het zuidoosten kan het af en toe regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordwesten, 8 graden in Delfzijl en tot 12 graden in het zuiden van het land. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4 Bft., in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag maakt het noordoosten kans op een beetje regen en verloopt de dag grijs. Op veel andere plaatsen wordt het een droge dag met wolkenvelden en af en toe wat zon. De matige wind is naar het westen gedraaid en de middagtemperatuur ligt tussen 6 graden op de Wadden en in Delfzijl en tot 10 graden in het midden en zuiden van het land. De westenwind is matig, 3-4 Bft..

De dagen daarna is het licht wisselvallig en zacht met soms een beetje regen. In het weekend kan zo nu en dan de zon doorbreken, maar maandag is het waarschijnlijk grijs en dan staat er ook een matige tot vrij krachtige westenwind, 4-5 Bft.. De maxima liggen rond de 6-8 graden en 's nachts is het ruim boven het vriespunt.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op het aanhouden van het licht wisselvallig en tamelijk zacht weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.