Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 21-12-2008 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is overwegend bewolkt en vooral vanochtend in het oosten en noorden nevelig. Er valt af en toe lichte regen of motregen, maar in het noordwesten wordt het meest droog en kan het ook even opklaren. De maximumtemperatuur wordt in het hele land 9 of 10 graden. De wind is west tot zuidwest, matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Later vanavond trekt de wind in het Waddengebied aan tot hard, 7 Bft. Het weercijfer komt niet verder dan een 5je.

In de nacht en vroege ochtend kan er nog wat motregen vallen. Doordat er vrij veel bewolking aanwezig is daalt het kwik niet verder dan tot een graad of 7. In de nanacht en ochtend klaart het in de noordwestelijke helft wat op.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een depressie, 06 UTC nabij 58N en 31W, trekt opvullend oostwaarts en ligt maandag 00 UTC voor de Noorse kust. Het warmtefront behorend bij dit systeem ligt om 06 UTC van Friesland naar de Achterhoek, trekt langzaam verder en verlaat later in de ochtend het noordoosten. In de warme sector wordt met een westelijke stroming vrij zachte en vochtige lucht aangevoerd. Het koufront trekt maandag in de loop van de nacht en ochtend van noordwest naar zuidoost over ons land. Daar vooruit bevindt zich nog een warm conveyor belt (WCB), die in de avond overtrekt. Achter het koufront wordt met een noordwestelijke stroming drogere lucht aangevoerd.

De komende dagen hebben we te maken met een west tot noordwestelijke stroming waarin het polaire front in onze omgeving ligt. Door warmte-advectie op de oceaan bouwt zich de komende dagen een krachtige hoogterug op, die dinsdag noord-zuid georiënteerd boven de Noordzee komt te liggen, om vervolgens verzwakkend ons land te passeren. Ons land bevindt zich tot en met woensdag in vrij zachte maritieme lucht. Een zwakke (hoogte)storing die zich woensdag aan de lijzijde van de Noorse bergen ontwikkelt, trekt via Denemarken richting het Alpengebied. Ondertussen bouwt zich donderdag een volgende hoogterug op vanuit een hoog boven de Britse Eilanden in de richting van Scandinavië. Aan de zuidflank van dit hoog zorgt advectie van koude lucht uit Oost-Europa voor afsnoering van een hoogtelaag dat in het weekeinde boven Spanje komt te liggen. Dit alles resulteert in een blokkade, waarbij het hoog na het weekeinde naar het noordwesten trekt. Vanaf de kerstdagen komt door bovengenoemd proces in onze omgeving een oostelijke stroming te staan met aanvoer van koude continentale lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag blijft het op de meeste plaatsen droog, maar in het zuidoosten kan het nog vrij lang motregenen. De maximumtemperatuur ligt rond een graad of 9. De noordwestelijke wind is boven land meest matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig windkracht 5-6 Bft.. Later op de dag neemt de wind wat af. Het weercijfer komt niet verder dan een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met vrijdag:

Dinsdag wordt een droge dag. De temperatuur komt met een graad of 6 iets lager uit, maar doordat er maar weinig wind staat zal het juist aangenamer aanvoelen.

Ook woensdag wordt het een graad of 6, maar tijdens de kerstdagen draait de wind naar het noordoosten. Deze wind zal geleidelijk koudere lucht aanvoeren. Met kerst is er nog veel bewolking waardoor de kans op vorst niet zo groot is. Na kerst wordt de lucht droger en zal het zeker in de nachten wel tot enkele graden vorst gaan komen. Tot het einde van het jaar zal het volgens de huidige weerkaarten vrij koud blijven.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80 %) op aanhoudend droog hogedrukweer met temperaturen verder dalend tot ruim onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - G. Molema.