Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 18-12-2008 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Van het westen uit neemt de bewolking toe, maar in het binnenland zijn er nog brede opklaringen en er is kans op mistbanken. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt en lokaal kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De wind is zuidwestelijk, zwak tot matig, 2-3 Bft., aan de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Vanmorgen wordt het overal bewolkt en de mist verdwijnt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 5 graden in het zuidoosten en 9 langs de kust en wordt pas in de loop van de avond bereikt. De wind is zuid tot zuidwest, zwak tot matig, 2-3 Bft., aan de kust zuidwest, vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt vandaag tot een 6.

Van donderdag op vrijdagnacht wordt de bewolking dikker en gaat het van het westen uit af en toe regenen. Het koelt in het westen af naar een graad of 4 en in het oosten naar omstreeks 6 graden. De wind draait naar noordwest en neemt aan de kust en op het IJsselmeer toe tot krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een warmtefront behorend bij een volgend frontaal systeem, dat om 00 UTC boven Midden-Engeland lag trekt oostwaarts en ligt om 6 UTC boven onze westkust en om 12 UTC boven het oosten van het land. In de warme sector is de aangevoerde lucht aanmerkelijk vochtiger met dauwpunten van >7 C. Het bijbehorend koufront wordt vanavond laat net ten NW van ons land verwacht en is vrijdag 06 UTC het zuidoosten van ons land gepasseerd. Vrijdag overdag hebben we dan te maken met een rug van hogedruk die voor rustig weer zorgt. Vrijdagavond neemt de bewolking dan opnieuw toe op nadering van een volgende storing en voor middernacht regent het dan in het westen van het land.

De komende dagen hebben we te maken met een strakke weststroming waarin lagedrukgebieden over de noordelijk Noordzee naar het oosten trekken. Vandaag passeert een warmtefront en vrijdag het koufront. Zaterdag passeert een volgend (iets actiever) frontensysteem horende bij een storing die langs ongeveer 65 NB oostwaarts trekt. Zowel aan de grond als in de bovenlucht komt er aan het einde van de week een hoog boven de Golf van Biskaje te liggen. Zondag en maandag trekt een volgende, actieve depressie over Scandinavië oostwaarts. Aan het begin van de volgende week bouwt zich boven de Atlantische Oceaan vanuit dit hoog een hoogterug op die langzaam oostwaarts trekt. Na passage van het koufront van de depressie van zondag wordt de stroming bij ons noordwestelijk. Het hoog trekt langzaam naar het noorden van de Britse Eilanden en krijgt aan het einde van deze periode een uitloper naar Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Vrijdag overdag trekken bewolking en de neerslag naar het oosten en krijgen opklaringen van het westen uit de overhand. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 6 graden. De wind draait in de loop van de dag van noordwest naar west en neemt af tot matig, 3-4 Bft., en aan de kust tot vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Vanaf zaterdag komen we in de zachtere lucht te zitten. Zowel overdag als 's nachts gaan de temperaturen flink omhoog, tot 10-11 graden. Het is meest grijs met nu en dan een drup regen en nu een dan wat zon.

De lange termijn laat een interessante ontwikkeling zien. De westcirculatie, die nu het wisselvallige weer veroorzaakt, wordt radicaal geblokkeerd. Aan de grond bouwt er een krachtig hogedrukgebied op. De neerslaggebieden zijn dan in geen velden of wegen meer te bekennen. Er is wel kans op een witte kerst. Niet wit van de sneeuw maar van de mist.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op aanhoudend meest droog hogedrukweer met temperaturen dalend tot enkele graden onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - G. Molema.