Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 17-12-2008 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er is veel bewolking en de temperatuur ligt meest iets boven nul, in Limburg is het iets onder nul. Tegen de ochtend komt er van het westen uit wat lichte regen of motregen, in het zuidoosten kan deze mogelijk aanleiding geven tot ijzel als de temperatuur daar dan nog onder nul ligt. De wind is zuid tot zuidwest, zwak tot matig, 3 Bft. of minder.

In de middag draait de wind naar noordwest en wordt er zachtere lucht het land binnengevoerd. Het wordt van het westen uit meest droog en er komen opklaringen het land binnen. Het maximum komt in het oosten en zuidoosten uit op ongeveer 2 graden, in de rest van het land op 5 tot 7 graden. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht zijn er eerst enkele opklaringen, er kan zich mist vormen en de minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten of aanvriezing.

Synoptische ontwikkeling:

Een warmtefront, aan de 03 UTC boven het westen verlaat rond 12 UTC het oosten. Een koufront trekt eveneens oostwaarts en bereikt rond 9 UTC de westkust. Het verlaat rond 18 UTC het zuidoosten. Het front wordt gevolgd door een rug van hoge druk, deze ligt donderdag 00 UTC boven het oosten van het land. Donderdagochtend passeert een zwak warmtefront van een depressie bij IJsland. Het koufront ligt vrijdag 00 UTC op de westkust.

Een diffluente blokkade met de as langs ongeveer 15 graden OL verplaatst zich langzaam oostwaarts. Op de Oceaan heerst een sterke westcirculatie. Deze breidt zich oostwaarts uit. Woensdagochtend passeert een zwak koufront van west naar oost. Daarna vormt zich opnieuw een hoogterug boven het Noordzeegebied, de rugas aan de grond blijft ten zuidoosten van Nederland. Donderdag (warmtefront) en vrijdag (koufront) passeert van het westen uit een niet al te actief frontaal systeem. Zaterdag passeert het frontensysteem van een actieve randstoring die langs ongeveer 65 NB oostwaarts trekt. Zowel aan de grond als in de bovenlucht komt er aan het einde van de week een hoog boven de Golf van Biskaje te liggen. Zondag en maandag trekt een volgende, actieve depressie over Scandinavië oostwaarts. Aan het begin van de volgende week bouwt zich boven de Atlantische Oceaan vanuit dit hoog een hoogterug op die langzaam oostwaarts trekt. Na passage van het koufront van de depressie van zondag wordt de stroming bij ons eerst noordwestelijk. Het hoog trekt langzaam naar het noorden van de Britse Eilanden en vormt in de 2e helft van de week een uitloper naar Scandinavië, waardoor de stroming bij ons noordoostelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Donderdag is het bewolkt, maar op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt tussen 4 graden in het zuidoosten en 8 langs de kust. De wind is zwak tot matig uit zuidwest, 2-4 Bft., aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met maandag:

Donderdag blijft het bewolkt en we hebben vochtig weer, met nevel of soms een beetje motregen. Het kwik ligt rond 6 graden.

Vrijdag en zaterdag is er ook af en toe een beetje regen mogelijk en wordt het nog een graadje zachter met 7 graden. De wind uit het westen tot zuidwesten is daarbij matig tot (vrij) krachtig aan zee, 4-6 Bft..

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

80% kans op overgang naar meest droog hogedrukweer met temperaturen rond normaal, 20% kans op aanhouden van het zachte en wisselvallige weer.

Meteo Delfzijl - G. Molema.