Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 16-12-2008 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Op veel plaatsen komt dichte, plaatselijk zeer dichte mist voor. Alleen in het uiterste noorden en in het zuidoosten is het niet mistig, daar komt lage bewolking voor. De temperatuur ligt rond het vriespunt. De wind is zwak uit richtingen tussen zuid en oost, 1-2 Bft..

De mist trekt in de loop van de ochtend langzaam op. Vanmiddag is er hier en daar mogelijk wat ruimte voor de zon. Het wordt ongeveer 3 graden en er is vrijwel geen wind. Het weercijfer komt niet verder dan een 7.

Synoptische ontwikkeling:

Een zadelgebied boven het zuidoosten van Engeland trekt oostwaarts en ligt woensdag 00 UTC boven het Ruhrgebied. In de loop van dinsdag wordt de invloed van een omvangrijke en actieve depressie bij IJsland belangrijk. Een koufront trekt oostwaarts, bereikt rond 06 UTC op de westkust en verlaat rond 15 UTC het zuidoosten. Het front wordt gevolgd door een rug van hogedruk, deze ligt donderdag 00 UTC boven het oosten van het land.

Een diffluente blokkade met de as langs ongeveer 10 graden OL verplaatst zich langzaam oostwaarts. Een (hoogte)rug passeert dinsdag ons land van noord naar zuid. Op de Oceaan heerst een sterke westcirculatie. Deze breidt zich oostwaarts uit. Woensdagochtend passeert een zwak koufront van west naar oost. Daarna vormt zich opnieuw een hoogterug boven het Noordzeegebied, de rugas aan de grond blijft ten zuidoosten van Nederland. Vrijdag passeert van het westen uit een frontaal systeem. Zaterdag passeert het frontensysteem van een actieve randstoring die langs ongeveer 60 NB oostwaarts trekt Zowel aan de grond als in de bovenlucht komt er aan het einde van de week een hoog boven de Golf van Biskaye te liggen. Aan het begin van de volgende week bouwt zich boven de Atlantische Oceaan vanuit dit hoog een hoogterug op die langzaam oostwaarts trekt Daardoor wordt de stroming bij ons eerst noordwestelijk, rond het midden van de week trekt het hoog aan de grond via de Britse Eilanden en ons land naar Duitsland.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

In de avond steekt er een zwakke zuidenwind op. Aan de kust en op het IJsselmeer matig, kracht 4. De kans op mist neemt weer toe. De temperatuur ligt rond het vriespunt. In de daaropvolgende nacht neemt van het westen uit de bewolking toe op nadering van een frontale storing, maar de eerste regen valt pas in de ochtend en trekt daarna verder over het land. In het oosten is er daarbij kans op ijzel omdat de temperatuur daar nog onder nul kan liggen. In de middag draait de wind naar noordwest, wordt het ook van het westen uit meest droog en klaart het op. Het maximum komt uit op zo'n 5 graden. Het weercijfer komt niet verder dan een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met zondag:

De dagen daarna verlopen zachter en wisselvalliger. Elke dag kan er wel wat regen vallen. De maxima liggen dan rond 8 graden, de minima rond 4.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

70% kans op overgang naar meest droog hogedrukweer met temperaturen rond normaal, 30% kans op aanhouden van het zachte en wisselvallige weer.

Meteo Delfzijl - G. Molema.