Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Volgende update: 09-12-2008 om ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Bewolking bepaalt op de meeste plaatsen het weerbeeld. Verder is het nevelig en lokaal ook mistig. In het noordwesten (mot)regent het al. De temperatuur ligt momenteel tussen -2 graden in opklaringen (en lokaal gladheid!) en +4 in het Waddengebied. De wind is zuidelijk, zwak, 2 Bft., en aan de kust matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

In de ochtend trekt de neerslagzone zuidoostwaarts over het land. In de kustgebieden valt de neerslag in de vorm van regen, in de zuidoostelijke helft van het land gaat de regen tijdelijk in (natte) sneeuw over. Plaatselijk kan het enige tijd wit worden. Het zuidoosten krijgt pas tegen de middag met de (natte) sneeuw te maken, terwijl elders geleidelijk opklaringen voorkomen met een enkele bui. In het noordwestelijk kustgebied wordt daarbij de kans op hagel en onweer geleidelijk groter. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +2 in Limburg tot +7 graden aan zee. In de noordwestelijke helft van het land draait de wind naar west tot noordwest en wordt matig, 3-4 Bft., aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. In Limburg draait de wind pas in de loop van de middag naar westelijke richting. Het weercijfer komt tot een 3.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er in de kustprovincies enkele buien, soms met hagel en mogelijk met onweer. Landinwaarts zijn er ook enkele opklaringen. Er kan grondmist ontstaan en de temperaturen liggen rond het vriespunt. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het glad worden. De wind is westelijk, zwak tot matig, 4 Bft., aan de kust noordwestelijk en eerst nog vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de noordwestflank van een hogedrukkern, om 00 UTC boven Noord-Italië, wordt met een zuidwestelijke stroming vochtige en in de onderste niveaus stabiele lucht aangevoerd. Een koufront behorende bij een depressie tussen Noorwegen en IJsland trekt zuidoostwaarts en ligt om 06 UTC boven het noordwesten van het land en trekt in de volgende 9 uur langzaam over ons land. Rond 16 UTC ligt het front over Limburg. Na passage wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. De eerdergenoemde depressie trekt deze periode naar het zuiden toe en ligt woensdag rond 00 UTC boven Vikingbank om daarna verder zuidwaarts te trekken. Rond 18 UTC komt het laag in de buurt van Texel aan.

Een golvende frontale zone, behorend bij een diepe depressie tussen IJsland en Noorwegen trekt vandaag over ons land. Daarna gaat het 500 hPa sterke meanderen met een uitgesproken rug boven de Atlantische Oceaan en een diepe trog uitzakkende trog met koude lucht boven Zuid-Frankrijk. Dit resulteert in een noordelijke stroming over de Noordzee, waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Hierin komen, met name langs de kust (winterse) buien tot ontwikkeling. In deze stroming trekt woensdag laat/donderdag een klein lagedrukgebied, al opvullend, over onze omgeving. Vanaf zaterdag wordt de stroming zuidwestelijk en neemt sterk in kracht toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Woensdag overdag verandert er weinig. Vooral de kustprovincies hebben met buien te maken, terwijl landinwaarts de zon ook geregeld te zien is. 's Middags wordt het een graad of 4 bij een zwakke zuidwestenwind. Aan zee is de wind matig uit noordwest. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met zondag:

Donderdag neemt de kans op buien af en ook op vrijdag zien we geregeld de zon. De temperatuur blijft nog even aan de lage kant met 2-5 graden overdag en een graadje vorst in de nachten.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op aanhoudend wisselvallig weer met af en toe veel wind. Temperaturen rond of boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.