Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bescheiden Marco

Delfzijl, 07.10.08

Tropische orkaan Marco trekt deze dinsdag de Mexicaanse kust op, een bijzonder exemplaar.

Met windsnelheden tippend aan orkaankracht is tropische storm Marco zeker geen verwaarloosbaar systeem. Integendeel. Bovendien valt er zoals altijd bij dergelijke tropische depressies veel regen. Wat Marco echter zo bijzonder maakt is zijn bescheiden omvang. Het systeem, zowel voor wat betreft het gebied met bewolking en regen, als de zone waarin het hard waait, is zeer klein.

De afgelopen weken

De meesten van ons zullen de flinke reeks van tropische stormen en orkanen nog wel herinneren, die het Caribische gebied en de Golf van Mexico in september troffen. Onder andere Gustav en Ike waren daarbij cyclonen die niet alleen zeer zwaar waren, maar ook bijzonder omvangrijk. In het geval van Ike was het stormveld zo groot als het gehele gebied tussen Amsterdam, Parijs, Geneve en Berlijn.

Na de eerste weken van september werd het in het Caribische gebied en de Golf van Mexico een stuk rustiger, terwijl juist in Zuid- en Zuidoost-Azië een hausse aan soms zware tyfonen (de naam aldaar voor tropische orkanen) op gang kwam.

Marco

Marco is dus een stuk minder zwaar, maar tegelijkertijd niet te verwaarlozen. Naar verwachting van het Hurricane Center zal het systeem net voor het aan land komen in Mexico net aan tippen aan orkaankracht.

Klein

Opvallend is hoe klein Marco is. Terwijl de 1-minuutgemiddelde windsnelheden nabij de kern in de buurt van 118 kilometer komen, met windstoten daarboven, is er op een afstaand van nog geen 20 kilometer van de kern zelfs geen sprake meer van stormkracht 9.

Ter vergelijking (en puur hypothetisch): als Marco met de kern de Nederlandse kust bij Scheveningen zou optrekken, dan zouden daar dus windsnelheden voorkomen tot orkaankracht, 12 Beaufort, terwijl bij Noordwijk de wind niet sterker zou zijn dan stormachtig, kracht 8, of minder. Gekscherend kan je zeggen dat als je even met de wind mee fietst, je de storm alweer uit bent.

Bronnen: Hurricane Center, Meteo Consult