Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 20 april 2024
Twitter InfoFPMKI
 
Afgelopen woensdagavond heeft er op het Indonesische eiland Ruang een enorme vulkaanuitbarsting plaatsgevonden. Vulkanologen waarschuwden direct voor een tsunami, omdat delen van de vulkaan in zee dreigden te storten. Vrijdag en zaterdag is de vulkaan opnieuw uitgebarsten, zij het ditmaal veel minder explosief.
 

Na slechts enkele waarschuwingssignalen vonden woensdag verschillende zware uitbarstingen op het Indonesische vulkaaneiland Ruang plaats. De autoriteiten gaven het hoogste waarschuwingsniveau af en duizenden mensen werden in veiligheid gebracht. De uitbarsting veroorzaakte een askolom van ongeveer 14 kilometer hoog en het kwam daarbij tot angstaanjagende vulkanische bliksem.

Twitter: Alfianrsdi

Wist je dat...

De oorzaak van de vulkanische bliksem is de wrijving tussen de fijnste as- en stofdeeltjes, die tijdens een uitbarsting onder hoge druk uit de krater van de vulkaan schieten. Daarbij raken de deeltjes geladen en dat zorgt vervolgens voor ontladingen. Hoewel dergelijke ontladingen niet bij elke vulkaanuitbarsting optreden, neemt hun frequentie toe met de kracht en explosiviteit van een uitbarsting.

vulkaan

De WeerRadar toont het vulkanische onweer tijdens de uitbarsting.

De vulkaanuitbarsting van woensdag kwam bijna uit het niets. Slechts enkele uren voor de grote uitbarsting uit had de 725 meter hoge vulkaan plotseling wolken van as en steen kilometers hoog de lucht in geslingerd. Het as en de stenen vielen vervolgens onder andere op het eiland Tagulandang, vijf kilometer verderop. Daarbij raakten verschillende bewoners van het dorp gewond.

Vulkaan barst opnieuw uit
 
Zowel vrijdagmiddag als zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) is de vulkaan opnieuw uitgebarsten. De uitbarsting was echter veel minder explosief en de aswolk kwam 'slechts' een paar honderd meter de lucht in. Tot een echte instorting van delen van de vulkaan en daardoor een mogelijke tsunami is het nog niet gekomen. Toch wordt de zeer onrustige vulkaan nu nauwlettend in de gaten gehouden.

ring van vuur

De Ring van Vuur is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar bijzonder veel geologische activiteit plaatsvindt.

Indonesië ligt aan de zogeheten Pacifische Ring van Vuur. Dit is de meest geologisch actieve zone op aarde. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen vinden daar vaak plaats en daarom is de eilandenstaat van ruim 16.000 eilanden daar altijd zo gevoellig voor.

Bron: weerenradar.nl