Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 11 februari 2024
 
Het zijn bizarre beelden van de droogte op Sicilië.

Droge rivieren en meren, de eerste bosbranden en temperaturen die te hoog zijn voor de tijd van het jaar: het zuiden van Italië kampt met uitzonderlijke droogte, vooral Sicilië wordt hard getroffen.

Op Sicilië is de noodtoestand voor droogte uitgeroepen. De herfst en winter waren hier droger dan ooit sinds het begin van de metingen in 1921. In het binnenland van het eiland lijkt het landschap al op dat van wat normaal is in het midden van de zomer en dat terwijl het juist nu groen hoort te zijn. Oktober tot en met januari zijn normaal de 'natste' maanden van het jaar.

TemperatuurRadar

De TemperatuurRadar toont de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Door het gebrek aan water kunnen de grassen die voor het veevoer zijn bestemd niet goed groeien, maar ook de wijnbouw en citrusboomgaarden hebben het moeilijk. De meeste sinaasappels zijn veel te klein en slechts de helft kan worden geoogst. Toch is ook de mens zelf voor een deel verantwoordelijk voor de extreme droogte. Slecht waterbeheer, verouderde leidingen en illegale waterputten verergeren de situatie.

Het milde lenteweer heeft ook een positieve kant. Veel mensen worden naar het strand gelokt, er is veel zonneschijn en met het turquoise water en een kleurrijke bloeiende natuur in de smalle, vochtigere kuststrook is het daar een paradijs. Ook de mensen die daar plantages bezitten hebben nog geluk, omdat er daar nog voldoende grondwater is. Als de dringend noodzakelijke regenval de komende weken echter ook uitblijft, valt te vrezen dat de droogte op het hele eiland dramatisch kan verergeren.

Bron: weerenradar.nl