Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-09-2023

Het sneeuwseizoen is op sommige plekken in Noord-Europa vroeg begonnen. In het noorden van Zweden en Finland is een dik pak sneeuw gevallen. Op sommige plekken viel in september niet eerder zoveel sneeuw. Kiruna is bedolven onder een pak sneeuw van 38 centimeter! Het oude record was 21 cm in 1932.
De sneeuwval wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven het centrale deel van Scandinavië. Ten noorden van dit lagedrukgebied viel bij een koude oostenwind sneeuw, ten zuiden van het laag viel juist veel regen.

Septemberrecord in Kiruna en Karesuando

De meeste sneeuw werd woensdagochtend in Kiruna (Zweden) gemeld met 38 cm. Het is veruit de grootste sneeuwhoogte die in september vanuit Kiruna is gerapporteerd. Het vorige record was 21 cm op 20 september 1932. De sneeuwmetingen zijn begonnen in 1905. Verder werd 25 cm gerapporteerd vanuit Jukkasjärvi, een paar kilometer ten oosten van Kiruna.

Twitter

Twitter

Twitter

Onder de stations met lange of zeer lange meetreeksen verdient Karesuando de vermelding, die 15 cm sneeuw heeft gerapporteerd. Dit weerstation ligt op de grens met Finland. Het vorige record was 7 cm op 28 september 1948.

Als we naar Zweden als geheel kijken, is 38 cm in Kiruna de grootste sneeuwhoogte in september in Zweden sinds 2003. Toen had Katterjåkk 40 cm. Het Zweedse septemberrecord staat op 62 cm in Sösjö in Jämtland op 28 september 1954. De laatste dagen van september 1954 zijn nog steeds ongekend qua sneeuwhoogte in september met iets meer dan een halve meter op verschillende meetstations.

Ook in Finland werden gisteren lokaal records geboekt.  Inari Saariselkä Matkailukeskus viel ruim 20 cm, het oude septemberrecord was 18 cm. De metingen begonnen op deze locatie echter pas in 1976.

Grote hoeveelheden regen

Verder naar het zuiden zijn op verschillende plaatsen grote hoeveelheden regen gevallen. In Torup in Halland werd 66,7 mm opgevangen, een septemberrecord voor dit weerstation.

De sneeuwval in het noorden van Zweden en Finland gaat vandaag nog even door. Morgen draait de wind van oost naar west en stijgt de temperatuur. Nu ligt het kwik nog iets boven het vriespunt, maar komende dagen wordt het een graad of 7. De sneeuw zal dan weer snel verdwijnen en voorlopig is nog even geen nieuw winterweer op komst.

Bron: SMHI/Weer.nl