Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-09-2023

Op zaterdag 23 september, om 8:50 uur in de ochtend, gaat dit jaar de astronomische herfst van start en de overgang naar een meer herfstachtig weertype houdt zich daar aardig aan. De afgelopen tijd was het voor wat betreft de wind en (stevige) buien nog vrij rustig, maar deze week zijn lagedrukgebieden aan zet en dan kan het soms stevig waaien en plenzen. Ook komt de temperatuur rond een normale 19 graden voor de tweede helft van september uit.

Met een hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa en lagedrukgebieden boven het noorden, steekt er bij ons deze week een straffe zuidwestelijke tot westelijk stroming op. Het gaat dan ook stevig waaien, maar storingen die horen bij de lagedrukgebieden weten ons met enige regelmaat te bereiken. Dat resulteert af en toe in behoorlijk onstuimig, nat herfstweer.

Flinke plens regen

Vanochtend trok al een lijn met actieve buien vanuit het zuiden het land in en deze schuiven in de loop van de ochtend alweer via het noorden het land weer uit. De meest actieve buien bevonden zich in de westelijke helft van het land, met vooral in delen van West-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland soms 10 tot 20 millimeter regen in relatief korte tijd. In het oosten vielen ook een paar losse buien, maar daar viel veel minder of bleef het zelfs helemaal droog.

Tijdelijk droog met wat zon

Achter die buienlijn werd het vanuit het zuidwesten droog met flink wat ruimte voor de zon en die opklaringen breiden zich in de loop van de dag nog wat verder uit over het land. Er kan dan nog een enkele, losse bui vallen, maar op de meeste plaatsen is het dan droog. Met af en toe de zon erbij warmt het vanmiddag vervolgens op naar 22 tot 24 graden. Tegen het einde van de middag en begin van de avond trekt er vanuit het zuidwesten opnieuw een buienlijn het land in, lokaal ook met onweer en vooral in het noordwesten een flinke plens regen.

Aantrekkende zuidwestenwind

Op passage van die buienlijn, een koufront, gaat de zuidwestenwind aantrekken. Aan de kust steekt een krachtige tot harde wind op, 6 tot 7 Beaufort, en in het noordwestelijk kustgebied kan de wind zelfs even tippen aan stormachtig, windkracht 8. Vooral bij buien kan het ook tot zware windstoten komen en daarvoor staat code geel uit. Landinwaarts is het iets rustiger.

Mogelijk even stormachtig

Ook morgen waait het de hele dag stevig. Met name in de kustgebieden en dan specifiek het noordwestelijk kustgebied staat een vaak krachtige zuidwestenwind. Vooral rond de middag trekt een regengebied over het noordwesten van het land, waarna de wind daar tijdelijk hard tot lokaal mogelijk even stormachtig wordt. Ook dan is de wind nog erg vlagerig van karakter en kunnen forse windvlagen voorkomen. In combinatie met regen zal het daar een beetje herfstachtig aandoen, terwijl het landinwaarts een stuk rustiger en droger is, met van tijd tot tijd zon. De temperatuur komt nog slechts heel lokaal op 20 graden uit, vaker eronder.

Meest droge woensdag

Woensdag zitten we even tussen alle storingen in en is het zo goed als droog. Wel staat er ook dan nog een stevige, vlagerige zuidwestenwind. Wel wordt het weer een fractie warmer rond 23 graden. De rest van de week verloopt wisselvallig, met ook donderdag weer een paar forse buien, lokaal met onweer, maar op de langere termijn lijkt het voorzichtig weer iets op te gaan knappen. Onder invloed van een hogedrukgebied wordt het dan weer iets zonniger, droger en warmer.

Bron: weer.nl