Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 11-09-2023

Zojuist om 11:00 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,1 graden. Daarmee noteert het hoofdstation de 8e zomerse dag op rij. Sinds het begin van de metingen in 1901 is zo'n lange reeks zomerse dagen in september nog niet voorgekomen. Het vorige record was 7 zomerse dagen op rij in de nazomerse septembermaand van 2005.
 
Vorige week maandag 4 september kwam de temperatuur voor het eerst deze maand boven de 25 graden uit. De dagen daarna steeg het kwik telkens naar 29-31 graden. Daarbij werden 5 dagrecords op rij verbroken. Vandaag is de laatste dag van deze reeks zomerse dagen in De Bilt.

Zomers, soms zelfs tropisch

Van 4 t/m 10 september 2005 werd het 7 dagen op rij zomers warm in De Bilt. Echter bedroeg de hoogste temperatuur daarbij 'slechts' 27,6 graden op 8 september. De huidige reeks van zomerse dagen in De Bilt duurt niet alleen langer, ook werd de grens van 25 graden op veel dagen ruimschoots overschreden.

Vijf dagen op rij werd het in De Bilt warmer dan 29 graden en vandaag kan daar mogelijk nog een 6e dag bij komen. Ter vergelijking, in de 122 jaar daarvoor gebeurde dat in totaal slechts 17 keer in september.

Gisteren was met een maximumtemperatuur van 31,1 graden in De Bilt de warmste dag van de reeks én goed voor een 4e plek wat betreft de warmste septemberdagen ooit gemeten. De warmste septemberdag ooit gemeten in De Bilt was 5 september 1949 met 32,6 graden.

6 of 7 tropische dagen

Iedere dag waren er wel plekken waar de temperatuur nog verder wist te stijgen dan op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt. Op 5 september was sprake van de eerste lokale tropische dag van september met op vier verschillende KNMI-stations temperaturen van ruim 30 graden, waaronder in Eindhoven.

Het KNMI-station bij Eindhoven heeft van 5 t/m 10 september maar liefst 6 tropische dagen op rij gehad met temperaturen variërend tussen de 30 en 32 graden. Ook dat is een nieuw record, want nog nooit eerder werden in een septembermaand ergens meer dan 5 tropische dagen gemeten (Maastricht in september 1926). Mogelijk stijgt de temperatuur in Eindhoven later vanmiddag voor de laatste keer nog eens tot 30 graden.

Bron: weer.nl