Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 03-09-2023

In Spanje zorgen felle regen- en onweersbuien voor wateroverlast, gevaarlijke situaties en schade. Voor het regenachtige weer staat in meerdere regio's code rood oranje uitgegeven.
Het weer wordt veroorzaakt door het samenspel van een lagedrukgebiedje hoger in de atmosfeer (een zogenaamd hoogtelaagje) en een lagedrukgebied aan de grond. De lucht in dat hoogtelaagje is relatief koel, waardoor met juist vrij warme en zeer vochtige lucht aan het oppervlak de lucht erg onstabiel van opbouw is. Aan de oostzijde van het lagedrukgebiedje wordt tevens zeer warme lucht aangevoerd, terwijl zich meer in het westen van Spanje relatief koele lucht bevindt. Op de grens van deze luchtmassa kunnen flinke buienclusters ontstaan die voor 100, lokaal zelfs 200 mm regen kunnen gaan zorgen.

Code rood voor regio Madrid

Voor Madrid en omgeving heeft het Spaans meteorologisch instituut dan ook code rood uitgegeven. Hier wordt ongeveer 120 mm regen verwacht. Dit staat gelijk aan 120 liter, ofwel ongeveer 12 volle emmers water, per vierkante meter. Die neerslag valt ook nog eens op een zeer droge ondergrond. Een droge bodem neemt moeilijker water op dan een vochtige bodem, waardoor die neerslag moeilijker wegstroomt. Als gevolg liggen overstromingen op de loer.

Ook is er een (kleinere) kans op grote hagelstenen en verder vallen zelfs tornado's niet helemaal uit te sluiten. Overstroming vormen op dit moment echter het meest acute gevaar. In de loop van maandag wordt het op de meeste plekken droger.

Lokaal overstromingen

In het oosten van Spanje, waar code oranje geldt, is het al tot overstromingen gekomen. Ten zuiden van Barcelona werd lokaal 150 mm aan neerslag gemeten. Zie de beelden van overstromingen hieronder.

Overstromingen

Meer overstromingen Spanje

Ook Turkije forse overstromingen

Ook in Turkije ontstonden onder zo'n 'hoogtelaag' zware buien. In verschillende delen in het noorden van dat land vielen ook vele tientallen tot lokaal meer dan 100 mm regen. Dit zorgt voor overstromingen in de heuvelachtige en berggebieden.

Overstromingen Turkije

Bron: weer.nl