Delfzijl, 28-08-2023
Na een relatief rustige julimaand, met alleen orkaan Don in het Atlantische bassin, verloopt de maand augustus een stuk actiever voor wat betreft tropische systemen. Halverwege de maand kwam het al tot tropische stormen Emily, Franklin, Gert en Harold, en daarvan is nu alleen nog Franklin actief. Deze laatste is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan, maar blijft voorlopig boven open zeewater. Gevaarlijker is de tropische storm Idalia die vorige week, op donderdag 24 augustus, is ontstaan. Idalia lijkt met een uiteindelijk noordelijke koers steeds krachtiger te worden en komende woensdag als (categorie 3) orkaan Florida te bereiken.Mexicaanse schiereiland Yucatan
Tropische storm Idalia is vorige week net voor de kust van Honduras, boven de Caribische Zee, ontstaan. De toen nog tropische verstoring trok vervolgens met een noordwestelijke koers richting het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Net voor de Mexicaanse kust, nabij de bekende badplaats Cancun en het eiland Cozumel, groeide de verstoring uit tot een tropische depressie. De hele noordoosthoek van Yucatan kreeg toen te maken met flink wat wind en regen, maar al snel draaide de depressie terug de Caribische Zee op en daar is het geheel nu uitgegroeid tot een tropische storm.
Het westen van Cuba
Tropische storm Idalia trekt nu nog even oostwaarts, maar lijkt later vandaag over te gaan op een meer noordelijke koers, waarna vooral het westen van Cuba te maken krijgt met wind van orkaankracht (tussen 120 en 130 kilometer per uur) en grote neerslagsommen. Er wordt daar dan ook gewaarschuwd voor regionale overstromingen en aardverschuivingen.
Categorie 3 op de schaal van Saffir Simpson
Vanaf dinsdag trekt de orkaan vervolgens verder naar het noorden tot noordoosten, over de ook erg warme Golf van Mexico. Later op dinsdag groeit Idalia dan al uit tot een orkaan in de tweede categorie, met gemiddelde windsnelheden van 155 kilometer per uur, en amper een dag later bereikt ze al de derde categorie op de schaal van Saffir Simpson, met gemiddeld 185 kilometer per uur. Vanaf de derde categorie wordt een orkaan bestempeld als een zogeheten ‘Major Hurricane’, ofwel een superorkaan. De zwaarste categorie op deze schaal is de vijfde, waarbij gemiddelde windsnelheden van 250 kilometer per uur of meer horen.
Als superorkaan aan land
Net voor de westkust van Florida wordt Idalia dus waarschijnlijk een superorkaan en komt zo ook aan land. Vanaf morgenavond, dinsdag, wordt er langs bijna de gehele westkust van Florida dan ook gewaarschuwd voor een desastreuze wind, hoge golven en overstromingen.
Hevige weersomstandigheden
Eenmaal boven het vasteland van Florida zwakt orkaan Idalia dan wel iets af, maar ze lijkt de orkaanstatus tijdens de oversteek naar de Atlantische Oceaan wel vast te houden (cat 1). Veel plaatsen in Florida, waaronder Tampa, Gainesville en Jacksonville moeten dan ook rekening houden met hevige weersomstandigheden. Later op woensdag is ook het zuidoosten van de staat Georgia aan de beurt en ook de kustgebieden van de staten South- en North Carolina krijgen later in de week nog een veeg mee. Daarna trekt Idalia verder de Atlantische Oceaan op en zwakt dan af tot weer een tropische storm.
Franklin wordt extratropische cycloon
Orkaan Franklin is tegen die tijd ook nog steeds op de Atlantische Oceaan actief en ligt dan op basis van de huidige berekeningen alweer erg noordelijk op de oceaan, ten oosten van het Canadese Nova Scotia en New Foundland. Franklin gaat daar dan over in een extratropische cycloon, met nog steeds gemiddelde windsnelheden van circa 120 kilometer per uur.
Bron: weer.nl