Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-03-2023

Met een zuidelijke wind wordt momenteel hele zachte lucht bij ons aangevoerd en vooral vandaag en morgen hebben we dan ook te maken met lenteachtige temperaturen. Vanaf zondag draait de wind naar het westen en wordt het iets minder zacht, al blijven we ook dan nog steeds (ruim) boven normaal voor halverwege maart uitkomen.
Tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Europe en een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan in, waait bij ons vandaag en morgen een zuidelijke wind. Zachte lucht, met een oorsprong vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk, stroomt onze omgeving in en daarmee warmt het vooral in het binnenland de komende 48 uur flink op.

Boven normaal

Normaalgesproken hoort de maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar, de tweede decade van maart, op gemiddeld 9,9 graden uit te komen en in de nachten op 3,1 graden. En daar zitten we de komende dagen (ruimschoots) boven. In het binnenland wordt het zowel vandaag als morgen 15 tot 17 graden, en in de kustprovincies komen we tussen 10 en 14 graden uit. De zon laat zich daarbij geregeld zien, maar er trekken ook wolkenvelden over het land en daaruit valt soms ook een lokale bui. Vanochtend vooral in het noordwesten en westen van het land, later vandaag ook landinwaarts.

Buien met kans op onweer

Vanavond is het tijdelijk droog, maar in de nacht valt opnieuw een aantal buien en daarbij kan lokaal al een klap onweer voorkomen. Morgen overdag is die kans nog iets groter. In de ochtend valt dan nog slechts een enkele losse bui en is er ook wat ruimte voor de zon, maar morgenmiddag trekken er vanuit het zuiden actievere buien het land in en die kunnen ook gepaard gaan met onweer of hagel. Daarbij waait net als vandaag ook die zuidelijke wind en we zien dan ook vergelijkbare temperaturen; 10 graden aan zee tot 17 graden in Limburg.

Wind naar het westen

Zondag ligt het eerdergenoemde lagedrukgebied inmiddels boven Scandinavië en vanuit het zuidwesten bouwt zich een hogedrukgebied op tot boven de Britse Eilanden en Frankrijk. Wij komen daar precies tussenin te zitten. Op de vroege zondagochtend ligt er nog een koufront boven het oosten van het land met daar dan een paar buien, in de middag volgt vanuit het westen nog een trog en kan op meer plaatsen een bui vallen. Achter aan de achterzijde van die trog draait de wind naar het westen, waarna er vanuit die hoek net even iets minder zachte lucht onze kant op komt. De temperatuur doet dan ook een klein stapje terug, maar alsnog wordt het dan 9 graden op de Wadden tot 13 graden in Limburg.

Temperatuur weer in de lift

Na het weekend trekt het hogedrukgebied verder naar het noordoosten en komt dan met de kern boven Frankrijk te liggen. Wij bevinden ons dan aan de noordflank, met maandag eerst nog die westelijke wind en later een meer zuidwestenwind. Er schuiven wat wolkenvelden het land over en vooral in het noorden en midden valt soms wat regen, maar het zuiden van ons land profiteert al van het hogedrukgebied en daar blijft het droog met ruimte voor zon. Daar stijgt het kwik tot een graad of 14, in het noorden wordt het een graad of 10. Dinsdag draait de wind terug naar het zuiden en gaat de temperatuur weer in de lift.

Bron: weer.nl