Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-11-2022

Na een korte winterse uitbraak tijdens het afgelopen weekend met lokaal sneeuw en matige vorst, tot -8,8 graden op de officiële KNMI weerstations in Twente en Heino, is het momenteel weer uitermate zacht voor de tijd van het jaar. Toch lijkt het, met het zicht op de eerste wintermaand in aantocht, op de langere termijn wel een stuk kouder te worden.
Voorlopig wisselvallig en zacht

Tijdens deze laatste week van november verandert er nog niet zo veel. Zo lang de wind uit zuidelijke richtingen blijft waaien weet de zachte lucht ons land nog altijd te bereiken. Ook storingen, met wolken en regen, blijven vanaf de oceaan onze kant op komen. Dit levert de komende dagen veelal wisselvallig herfstweer op met een afwisseling van wolken en zon en perioden met regen of enkele buien. Normaal wordt het een graad of 8 in de laatste week van november. Het kwik stijgt echter nog dagelijks tot in dubbele cijfers met lokaal zelfs 13 graden op de thermometer. Op de laatste dag van de maand zet de verandering echter in, de wind draait naar het oosten.

December kou

Met de eerste wintermaand op de kalender lijken de weerkaarten ineens anders geschud. Een sterk hogedrukgebied (1050 hPa of mbar) boven Rusland, ook wel eens de Russische beer genoemd, maakt verbinding met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor vormt zich een gigantisch en standvastig hogedrukgebied over het noorden van Europa met aan de zuidzijde een oostelijke stroming waarin koudere lucht op transport komt naar onze omgeving.

Vorst en sneeuw

De echte diepvrieskou lijkt voorlopig nog in Rusland te blijven, maar lichte en soms zelfs matige vorst tijdens de nachten zit er in de lange termijnverwachtingen al wel in. Overdag laten de modelberekeningen het kwik nog wel boven nul komen, maar dat zou rond Sinterklaas in het noordoosten zelfs nog wel eens moeilijk kunnen worden. Het omvangrijke hogedrukgebied, dat een groot deel van Europa in haar greep houdt, zorgt wel voor een continentale aanvoer van relatief droge lucht op waardoor de kans op neerslag niet zo groot is. Maar zou er op deze lange termijn wat vallen dan is dat gegarandeerd sneeuw.

Bron: weer.nl