Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-08-2022

In vrijwel heel het land schijnt de zon vandaag het maximaal aantal haalbare uren en wordt het erg heet. Met temperaturen tussen 30 graden in het noorden en 33 graden in het zuiden van het land is het vanmiddag op de meeste plaatsen tropisch. Alleen op de Waddeneilanden komt het kwik nog net niet aan de tropische waarden toe.

Verder wordt vandaag op 6 stations in het zuiden van het land (Arcen, Eindhoven, Maastricht, Ell, Woensdrecht en Westdorpe) en op twee stations in het oosten (Hupsel en Volkel) de regionale hittegolf een feit. Hier wordt de drempel van minstens vijf zomerse dagen met een temperatuur van 25 graden of hoger op rij, waarvan minstens drie met een temperatuur van 30 graden of hoger, genomen. Morgen wordt dat criterium ook in De Bilt gehaald en mogen we van de 30ste landelijke hittegolf sinds 1901 spreken.

Hogedrukgebied

Bepalend voor het weer is nog steeds een hogedrukgebied waarvan het centrum ten noorden van Nederland ligt. Het zorgt ervoor dat met een zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind erg warme en droge, van het Europese continent afkomstige lucht naar onze omgeving wordt geblazen. Daarin wordt het, na een nacht waarin het plaatselijk toch weer tot 13 graden is afgekoeld, vanmiddag dus tropisch warm. De zon schijnt daarbij rond 14 uur en is behoorlijk sterk: de zonkracht bedraagt ongeveer 6.

Vanavond is het nog lang warm, vannacht kunnen de temperaturen bij helder weer op de koudste plaatsen opnieuw tot 13 graden dalen, maar in de bewoonde gebieden blijft het vaak dichtbij 20 graden. Het weekend wordt schroeiend heet. Morgen lopen de temperaturen bij veel zon uiteen van 30 graden in het noorden tot plaatselijk 35 graden in het zuiden van het land. Helemaal zonnig is het niet, want in de middag kan vanuit Duitsland een beetje bewolking binnenschuiven. De zon heeft er echter maar weinig last van.

Zondag benauwder

De nacht naar zondag verloopt nog wat warmer, voornamelijk doordat de wind naar oost tot zuidoost draait en nog iets warmere lucht het land kan bereiken. Zondag beginnen we zonnig aan de dag, in de middag kan vanuit het zuiden wat hoge bewolking het land binnenkomen. Verder neemt de luchtvochtigheid wat toe, waardoor het buiten de deur geleidelijk benauwder wordt. Dat speelt hoe dan ook een rol omdat die dag de hoogste temperaturen van de hittegolf worden verwacht. In het noorden stijgt het kwik tot tussen 30 en 34 graden, in het midden kan het 35 en in het zuiden zelfs lokaal 36 graden worden.

In de nacht naar maandag kan in het noorden een eerste regen- of onweersbui vallen. In de rest van het land blijft het nog droog en het wordt niet kouder dan tussen 18 en 21 graden. Die nacht kunnen we met recht als een plaknacht kenschetsen. Overdag wisselen wolken en de zon elkaar af. Vooral in de middag kunnen, verspreid over het land, een paar regen- en onweersbuien ontstaan. Het is nog niet duidelijk of het hierbij om grootschalig, of eerder plaatselijk onweer gaat. Er kan wel een flinke bui tussen zitten. Verder komen de temperaturen tussen 25 en 30 graden uit en is het erg benauwd buiten.

Hittegolf eindigt?

Na maandag verandert dinsdag weinig en dringt woensdag nog wat koelere lucht binnen. Ook dan zou het tot buien komen, waarbij moet worden aangetekend dat de huidige berekeningen de meeste neerslag (helaas) buiten Nederland laten vallen. Er is wel een gerede kans dat de hittegolf op woensdag en donderdag ten einde gaat.

Bron: weer.nl