Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-01-2022

De komende dagen krijgen delen van Noord-Amerika te maken met ijzige kou. In de oostelijke helft van Canada en het noorden en noordoosten van de VS komen de temperaturen 10 tot lokaal 20 graden onder normaal uit. De oorzaak daarvan is een hogedrukgebied boven het westen van de VS en een depressie boven het noordoosten van Canada. Daarmee stroomt ijskoude lucht - direct vanaf de Noordpool - naar het zuiden.

Nadat eerder deze maand al meerdere sneeuwstoringen over het noordoosten van de VS trokken, mogen delen van de VS en Canada zich nu schrap zetten voor ijzige kou. De afgelopen 24 uur heeft het vooral in North Carolina en Georgia nog gesneeuwd, er viel 5 tot lokaal 15 cm. Inmiddels heeft de neerslag echter ook daar plaats gemaakt voor droge, ijskoude vrieslucht.

Twitter

Oostelijke delen Canada onder -30 graden

In het hartje van de winter is het in grote delen van Canada normaal gesproken al erg koud. Maar de voorspelde temperaturen voor de komende dagen zijn ook voor die regio vrij uitzonderlijk. Zelfs in de Canadese hoofdstad Ottawa kan de temperatuur dalen tot rond -30 graden. Gemiddeld voor januari is een minimumtemperatuur van ongeveer -13 graden, overdag is het gemiddeld ongeveer -4 graden.

De koude lucht kan ook het noorden en noordoosten van de VS bereiken. In de loop van volgende week kan de temperatuur in Minneapolis (Minnesota) 's nachts dalen naar -25 tot -30 graden. Ook overdag blijft het er mogelijk zeer streng vriezen met maximaal zo'n -16 graden. Dat terwijl temperaturen van -4 graden overdag en -11 graden 's nachts er gebruikelijk zijn. Ook in metropolen als Chicago en Detroit ligt de temperatuur dit weekend en begin volgende week vaak (meer dan) 10 graden onder normaal.

Groot verschil met Europa

Aan dit soort temperaturen hoeven we in Europa voorlopig nog niet te denken. Hoewel Ottawa en Minneapolis ongeveer ter hoogte liggen van Zuid-Frankrijk, vriest het in grote delen van West- en Centraal-Europa niet eens. Waar de wind in Canada en het noordoosten van de VS direct vanaf de Noordpool komt, hebben wij te maken met zachte lucht vanaf de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

In de VS en Canada ijskoud, terwijl het op ongeveer dezelfde breedtegraad in Europa juist zacht is.

Sowieso is het tijdens de wintermaanden in Canada en het noorden van de VS vaak kouder dan in Europa. De reden dat het daar wel vrij gemakkelijk ijskoud kan worden is te verklaren door de ligging. Bij een noord- tot noordwestenwind stroomt de lucht daar direct vanaf de Noordpool over land en/of ijs naar het zuiden. In Europa stroomt de lucht in zo'n setting grotendeels over de relatief warme Noordzee, Noordelijke IJszee of Atlantische Oceaan. Echt ijskoud kan het in West- en Centraal-Europa eigenlijk alleen worden bij een krachtige oost- tot noordoostelijke stroming die dagenlang aanhoudt.

Bron: weer.nl