Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-2-2021

Het is al een paar dagen onvervalst lenteweer met gisteren op alle meetstations behalve Terschelling dagrecords voor wat de temperatuur betreft, en ook vandaag lijken die records weer verbroken te gaan worden. In De Bilt staat het dagrecord met 14,5 graden op naam van het jaar 1990, landelijk moeten we terug naar 1943 toen het in Maastricht 17,4 graden werd. Dat was trouwens hoe dan ook een opmerkelijke dag, want in de rest van Nederland werd het toen niet warmer dan 3 graden.

Ook vandaag is een zuidelijke wind verantwoordelijk voor de aanvoer van de warme lucht, helemaal afkomstig vanuit het noorden van Afrika. Er zit ook Saharastof in, wat meer zelfs dan de afgelopen dagen toen het toch nauwelijks te zien was.

Ook wolken

Behalve de zon zien we vandaag ook af en toe hoge en middelbare bewolking overdrijven, horend bij een front dat de komende nacht passeert. In het uiterste noordwesten zou er uit dikkere wolken vanavond zelfs een heel klein beetje regen kunnen druppelen, maar veel stelt dat toch niet voor. De zuidelijke wind is matig en het wordt tussen 16 en heel lokaal 20 graden. Op de Wadden is het met een graaf of 11 wel gedaan. Wordt de grens van 20 graden vandaag ergens gehaald, dan is dat recordvroeg in Nederland.

Vanavond en de komende nacht zijn er dus wat meer wolkenvelden. Op de spat regen in het noordwesten na blijft het op de meeste plaatsen droog. Verder koelt het af tot tussen 6 en 10 graden met de hoogste temperaturen zoals steeds deze dagen in het zuiden van het land.

Morgen noordwesten iets koeler

Morgen zien we een afwisseling tussen wolken en zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en omdat de wind wat meer uit richtingen tussen zuidwest en west waait, blijven de temperaturen in het westen en noordwesten iets achter bij die van vandaag. In het zuiden en zuidoosten kan het wel opnieuw 16 tot 19 graden worden. Verder kan de wind in het noordwestelijke kustgebied even tot vrij krachtig aantrekken, in de rest van het land is de wind matig.

Na morgen is het woensdag weer zonnig en warm met in het zuiden van het land opnieuw kans op enkele twintigers. Vanaf donderdag lijkt de wind meer de westhoek op te zoeken en kan wat minder zachte lucht vanaf zee het land binnenstromen. De temperaturen vallen overdag dan terug naar een niveau van tussen 10 en 12 graden, maar zijn daarmee nog steeds hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. In het weerbeeld verandert weinig. Het blijft nog steeds droog en de zon speelt nog altijd een voorname rol in het weerbeeld.

Bron: weer.nl