Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 20-11-2020
Niet het eerste deel van de komende winter is interessant, maar de liefhebbers van winterweer moeten juist de tweede helft in de gaten houden. Vroeg winterweer komt er niet, dat is nu wel duidelijk. Maar doordat het er niet komt en ook vanwege de redenen daarachter is de tweede helft van de winter ineens wel interessant geworden. Het is tijd voor de presentatie van onze definitieve winterverwachting.

Toen we tijdens de afgelopen septembermaand onze eerste versie van de winterverwachting presenteerden, was het idee nog dat de La Niña van dit moment, een koude zeestroom op de Grote Oceaan, langs de evenaar tussen Peru en Indonesië, bepalend zou zijn voor wat zou komen. Als de luchtdrukverdeling op het Noordelijk Halfrond zich netjes aan het beeld dat bij zo’n La Niña hoort had gehouden, lagen er inmiddels hogedrukgebieden in de buurt van IJsland en Groenland en had een noordelijke wind bij ons al minstens één keer een flinke hoeveelheid kou met zich meegebracht. Dat is echter niet gebeurd.

Beeld eerste versie verwachting op zijn kop

Wat we wel hebben gezien, is dat de aanloop naar de winter van dit jaar sterk lijkt op die van de twee voorgaande jaren. In de 30-daagse verwachting van vandaag leggen we uit hoe dit komt. De sterke poolwervel van dit moment, die de komende weken zelfs een tijdje recordsterk kan worden en het warme zeewater ten westen van Canada en de Verenigde Staten hebben de verwachte invloed van La Niña totaal overvleugeld. Daardoor is het perspectief voor beide helften van de winter op zijn kop gezet.

Bron: weer.nl